13.5 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 19:39
No menu items!

Şeful CJ Harghita cere intervenţia Jandarmeriei pentru discursul premierului maghiar de sâmbătă, de la Tușnad. Orban: „Furtuna înainte de furtună”

spot_img

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a cerut miercuri intervenţia forţelor de ordine, după ce mai multe organizaţii româneşti au anunţat că vor fi prezente, sâmbătă, la discursul pe care premierul Ungariei, Viktor Orban, îl va susţine la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.

Borboly susține că, potrivit unor informaţii care circulă în mediul online, „un grup de activişti extremişti, care au legătură cu Mihai Tîrnoveanu”, se pregătesc să participe sâmbătă la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.

Borboly a adresat o scrisoare Ministerului de Interne, în care a solicitat ca forţele de ordine să intervină „pentru a nu expune comunitatea la o nouă ruşine, aşa cum s-a întâmplat în data de 8 iulie, la Valea Uzului”.

Reprezentanţii organizaţiilor româneşti care au anunţat că vor veni, alături de mai multe persoane, la Băile Tuşnad, pentru a asista la discursul lui Viktor Orban sunt aceiaşi care au organizat amplasarea celor 150 de cruci pentru eroii români, în cimitirul de la Valea Uzului, după ce fostele cruci de beton fuseseră îndepărtate, în urma unei decizii a instanţei.

Borboly spune că legea trebuie să fie mai presus de toate şi organele statului trebuie să intervină pentru ca aceşti oameni să fie opriţi.

„Legea trebuie să fie mai presus de toate şi toate organele statului trebuie să intervină pentru ca aceşti oameni care doresc să facă circ, să apară în presă, care instigă la ură şi nu ţin cont de lege, să fie opriţi. Eu sper ca de data aceasta, cel puţin acum, dacă la 8 iulie nu a fost posibil, Jandarmeria Română să intervină, şi cei care nu sunt invitaţi să participe la acest eveniment să fie opriţi în a genera escaladarea situaţiei de la Valea Uzului”, a spus Borboly.

De asemenea, în comunicat se mai arată că Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad „nu poate fi locul unor manifestări negative, ca cele din 8 iulie, deoarece la lucrările Universităţii participă personalităţi politice, diplomaţi din mai multe ţări, şi îngăduirea unor manifestări care nu-şi au locul ar dăuna imaginii statului român”.

Totodată, se mai precizează că Universitatea de Vară nu este un eveniment organizat de Consiliul Judeţean Harghita, ci de o fundaţie, motiv pentru care se face apel la Ministerul de Interne pentru ca „forţele de ordine să facă tot posibilul pentru a nu denatura caracterul Universităţii”.

În premieră, organizatorii Universităţii Tusvanyos au anunţat că la discursul lui Orban Viktor pot asista doar cei care se înregistrează pe site-ul evenimentului, la ediţiile precedente participarea fiind liberă.

Preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, i-a îndemnat, miercuri, pe participanţii la lucrările Universităţii de Vară Tusvanyos să nu dea curs provocărilor dacă vor avea oaspeţi neinvitaţi.

„Nu trebuie să dăm curs provocărilor, dar în acelaşi timp trebuie să fim atenţi unii la alţii, trebuie să ne ajutăm între noi şi dacă avem oaspeţi neinvitaţi trebuie să ne comportăm aşa cum trebuie. Pentru că suntem cu toţii oameni normali, oameni cumsecade şi trebuie să ne protejăm unii pe alţii, să ne ajutăm între noi. Dialogul ne va ajuta, cu siguranţă, sub toate aspectele, aşa că, vă rog frumos, nu daţi curs provocărilor”, a spus Nemeth Zsolt, în deschiderea lucrărilor.

Şi primarul din Băile Tuşnad, Butyka Zsolt, le-a cerut participanţilor să fie toleranţi. „În ziua de sâmbătă vom avea, din păcate, oaspeţi neinvitaţi, musafiri neinvitaţi şi vă rog frumos, cei care sunteţi prezenţi, să fiţi toleranţi şi să dăm dovadă că, într-adevăr, a venit vremea păcii”, a spus Butyka Zsolt, referindu-se la mottoul din acest an al Universităţii de Vară, care este „Vremea păcii”.

Orban: „Furtuna înainte de furtună”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a ajuns, miercuri după-amiază, la Băile Tuşnad, unde va participa la Universitatea de Vară „Tusvanyos”, după ce a avut o întâlnire informală, la Bucureşti, cu premierul României, Marcel Ciolacu.

Într-o fotografie pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook, Viktor Orban apare cum îndepărtează, folosindu-se de o coadă de mătură, apa de pe unul din corturile instalate în zona în care se desfăşoară Universitatea de Vară.

Mesajul postat pe fotografie este „Vihar előtti vihar”, în traducere „Furtuna înainte de furtună”. 

Este pentru prima dată în ultimii ani când premierul Viktor Orban vine la Băile Tuşnad chiar din ziua deschiderii lucrărilor Universităţii de Vară.

În anii trecuţi, acesta obişnuia să vină joi seara, iar vineri să aibă întâlniri cu reprezentanţii maghiarilor din Bazinul Carpatic, după care, în cursul zilei de sâmbătă, să îşi ţină tradiţionalul discurs.

                                                                                                             Adina Silav