0.3 C
București
luni, 8 martie 2021 - 7:48

Șeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, ne învață cum putem “fenta” sistemul, ca să ne putem alege vaccinul

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, ne învață cum putem să ne alegem vaccinul cu care ne imunizăm, deși, oficial, nu există această posibilitate. Gheorghiță a explicat că dacă la centrul unde suntem înscrişi se inoculează un anumit ser, iar noi ne dorim altul, putem anula programarea şi ne putem muta la un alt centru unde se administrează vaccinul dorit.

Platforma de vaccinare nu specifică vaccinul cu care vom fi imunizaţi atunci când ne programăm, dar ne putem da seama despre ce vaccin va fi vorba după data rapelului – serul Pfizer are rapelul la 21 de zile, cel produs de Moderna, la 28 de zile, iar cel de la AstraZeneca, la 56 de zile. 

„În momentul în care te vei programa într-un centru de vaccinare şi platforma îţi va aloca rapelul la ziua 21 sau la ziua 28, sau la ziua 56, vei şti ce vaccin urmează să primeşti”, a explicat Valeriu Gheorghiţă. 

În momentul în care faci programarea, platforma ştie ce fel de vaccin se va folosi în acel centru şi pe această bază va face şi programarea la rapel. Cei care nu doresc să rămână în acel centru de vaccinare se pot muta la un alt centru, făcând o nouă programare. Această nouă programare se poate face doar pe sloturile disponibile. Există însă şi riscul ca anulând programarea iniţială pe motiv că doreşti alt vaccin să nu mai găseşti în momentul următor niciun loc liber în niciun centru. Dr. Valeriu Gheorghiţă a mai spus că oamenii pot opta pentru vaccinare şi în funcţie de arondarea geografică.