17.1 C
București
marți, 28 mai 2024 - 0:33
No menu items!

Şeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi și doi funcţionari, reţinuţi. “Taxă” de 300 de dolari, pentru fiecare camion cu textile venit din Turcia

spot_img

Şeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, doi funcţionari din instituţie şi administratorul unei firme au fost reţinuţi în dosarul instrumentat de DNA. Dănuţ Bolohan este acuzat de luate de mită în formă continuată.

Procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au efectuat, miercuri, 162 de percheziții legate de fapte de corupție la regimul vamal. Aceste percheziții vin în contextul în care România este evaluată pe acest domeniu pentru aderarea la spațiul Schengen.

DNA a anunțat, joi, că s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, a lui Dănuț Bolohan, şef al Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, în sarcina căruia s-au reţinut cinci infracţiuni de luare de mită, din care trei în formă continuată, Simona Andreica, funcţionar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la luare de mită, Cristian Timofte, funcţionar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită, în formă continuată.

De asemenea, a mai fost reținută o persoană fizică, administrator al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea unei infracţiuni de dare de mită.

Totodată, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile (cu interdicţia de a-şi exercita funcţia pe perioada măsurii), începând cu data de 23 noiembrie 2022, faţă de Cristinel Tîrnovanu, funcţionar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, în formă continuată.

”În perioada ianuarie 2022 – prezent, funcţionari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră din municipiul Iaşi (vamă internă), în schimbul primirii unor sume de bani, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societăţi comerciale care importă produse textile din Turcia”, a transmis DNA.

Procurorii afirmă că, prin intermediul acestor societăţi comerciale, ar fi fost importate articole de vestimentaţie, îmbrăcăminte şi încălţăminte tip sport şi parfumuri contrafăcute, bunurile fiind transportate cu autocamioanele înmatriculate pe numele societăţilor comerciale respective, precum şi cu autovehicule tip cap tractor şi semiremorcă înmatriculate în Turcia, Polonia sau Slovacia.

”Prin modul de acţiune, funcționarii vamali ar fi creat condiţiile în care administratorii societăţilor comerciale să eludeze plata taxelor vamale în sensul în care, valorile declarate în vamă să fie mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate să fie formal sau inexistent (controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor). Ar fi existat situaţii în care erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe (invoice – uri), false atât sub aspectul naturii bunurilor importate (pentru a disimula faptul că produsele respective sunt contrafăcute), cât şi sub aspectul preţului declarat în vamă (pentru a se diminua valoarea taxelor vamale ce trebuie plătite de către importator). Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din judeţele Iaşi, Suceava, Botoşani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti”, arată procurorii.

Potrivit documentului citat, ”taxa” ce ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion intrat in vamă ar fi fost de aproximativ 300 de USD.

Se estimează un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat provenit din neplata corespunzătoare a  taxelor vamale.

”Concret, în contextul menţionat mai sus, inculpatul Bolohan Dănuţ, în calitatea menţionată mai sus, beneficiind şi de ajutorul inculpatei Andreica Simona, ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, printre care şi cel reţinut în prezenta cauză, suma totală de 24.500 USD. De asemenea, inculpatul Bolohan Dănuţ, în aceeaşi calitate, ar fi pretins şi primit de la doi subalterni, inculpaţii Timofte Cristian şi Tîrnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale constând în sume de bani şi alte produse, pentru a fi programaţi de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau mijloacele de transport ce aparţineau societăţilor comerciale cercetate în prezenta cauză”, mai arată DNA.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

                                                                                                                    Adina Silav