20.7 C
București
joi, 28 septembrie 2023 - 23:59
No menu items!

Șefii unui centru NATO din Polonia demiși forțat, în miez de noapte, cu Poliția Militară

spot_img

Poliţia Militară poloneză a luat cu asalt Centrul de Contrainformații NATO din Varşovia, ocupând clădirea. Guvernul polonez a înlocuit şefii serviciului de spionaj acuzaţi că ar fi oferit „servicii de specialitate” administraţiei Obama, în detrimentul Poloniei.

Polonia l-a înlocuit pe şeful unei unităţi afiliate NATO din Varşovia în timpul unor descinderi efectuate la miezul nopţii de către funcţionarii Ministerului Apărării şi poliţia militară, aceasta fiind cea mai recentă mişcare a noului guvern al ţării de a prelua controlul asupra agenţiilor de stat, scrie Financial Times.

Personalul din apărare a intrat în Counter Intelligence Center of Excellence al NATO din centrul Varşoviei la 01:30, pentru a îndepărta oficialii care nu se bucura de sprijinul noii administraţiei. Totodată, a fost anunţată numirea unui nou şef.

„Este vorba despre garantarea funcţionării normale a instituţiilor statului, care, din păcate, nu funcţionează întotdeauna corect”, a declarat ministrul adjunct al apărării Bartosz Kownacki la radio RMF. „Într-adevăr a fost dificil să se stabilească dacă există de fapt oameni competenţi … din conducerea precedentă”. „Ministerul Apărării are dreptul să folosească toate unităţile din subordinea sa, inclusiv Poliţia militară”, a adăugat Kownacki.

Raidul şi schimbarea de management, criticate de fostul şef al unităţii şi de policienii de opoziţie, este cea mai nouă mişcare a partidului de dreapta, naţionalist, Lege şi Justiţie de a-şi consolida puterea în Polonia amplasându-şi oamenii în agenţii guvernamentale, servicii, companii de stat şi sistemul de justiţie.

Varşovia va găzdui summitul binual al NATO în iulie 2016, în condiţiile în care atât Polonia cât şi alte ţări est-europene încearcă să convingă alianţa să ofere mai mult sprijin sistemelor de apărare naţională pentru a face faţă ameninţării ruse.

Emanuel Stan