Șefa UNJR către premier: Nu desecretizați arhiva SIPA

Președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, i-a solicitat premierului să nu emită hotărârea de guvern prin care se desecretizează arhiva SIPA, iar dacă a făcut deja acest lucru „să nu o trimită la Monitorul Oficial”.

Dana Gîrbovan a postat pe pagina sa de Facebook cererea către premierul Sorin Grindeanu de a nu desecretiza arhiva SIPA, mai ales fără o consultare publică.

„Solicit public premierului Grindeanu să nu emită vreo hotărâre de guvern cu privire la așa-zisa «desecretizare» a arhivei SIPA, iar dacă a făcut-o deja să nu o trimită la Monitorul Oficial.

Este inadmisibil că ministrul justiţiei Tudorel Toader să propună o hotărâre de guvern cu privire la soarta acestei arhive fără să se consulte în prealabil cu magistraţii şi fără ca această hotărâre de guvern să fie supusă dezbaterii publice.

Precedentul ministru al justiţiei Raluca Prună a minţit opinia publică când a spus că din 2006 nu s-a intrat în această arhivă. Tot ea a spus că anumite documente cu «interes operativ» vor fi transmise la servicii, ceea ce este inadmisibil.

Ministrul justiţiei Tudorel Toader trebuie să facă publice – aşa cum a promis – toate rapoartele, ordinele, procesele verbale şi orice alte înscrisuri există cu privire la această arhivă.

De peste 12 ani s-a minţit public în legătură cu această arhivă şi toţi romanii trebuie să ştie adevărul în legătură cu ea.

După ce aflăm ce s-a întâmplat în toţi aceşti ani cu această arhivă vom discuta despre ce să facem cu ea.

Link-ul de mai jos arata că această hotărâre de guvern nu a fost pe agenda publică. Este inadmisibil ca un asemenea act normativ să fie emis de guvern, la propunerea ministrului justiţiei, cu o totală lipsă de transparentă.

Solicit încă odată Guvernului să revină asupra acestei hotărâri şi să o supună dezbaterii publice înainte de a o publica”, scrie Dana Gîrbovan, pe Facebook.

Olimpia Diaconiuc

NICIUN COMENTARIU