1.3 C
București
miercuri, 19 ianuarie 2022 - 22:11
No menu items!

Șefa DSP Suceava demisă, după ce a relatat erori în raportările COVID-19. INSP neagă

spot_img

Şefa DSP Suceava a fost înlocuită din funcţie, la câteva zile după ce a explicat public că numărul uriaș de infectări COVID-19 din județul supranumit Lombardia României a fost greșit. Manuela Trifan, delegată la şefia instituţiei odată cu apariția focarului de coronavirus, a confirmat marți, pentru Monitorul de Suceava, eliberarea sa din funcție.

În urmă cu patru zile Trifan a explicat jurnaliștilor că Suceava a ajuns să fie declarată focar de coronavirus din cauza unei raportări greșite a cazurilor.

Șefa DPS ar fi admis această greșeală în discuția cu jurnalistul de la Monitorul de Suceava, care a scris că DSP ar fi raportat numărul de teste pozitive ca număr de persoane depistate cu coronavirus.

Suspiciunea că undeva există o greșeală a apărut de la faptul că Suceava raporta un număr foarte mic de persoane vindecate și un număr inexplicabil de mare de cazuri, comparativ cu restul județelor.

Trifan a declarat presei locale că a început să verifice personal situația, caz cu caz, și până acum a reușit să stabilească situația exactă, retroactiv, pentru toate cazurile de vindecare, până la începutul lunii mai. Același lucru l-a făcut, miercuri, 13 mai, și Spitalul de Urgență Suceava, care la început nu introducea în tabelele de raportare cazurile de persoane vindecate și externate.

UPDATE GCS: “Postul de director executiv la DSP Suceava este vacant. Doamna Manuela Trifan nu a fost demisă, ci a revenit pe funcția de execuție ocupată prin concurs ca urmare a încetării exercitării cu caracter temporar a functiei publice de director executiv la DSP Suceava. Nu a fost nimeni demis din funcția publică în cazul direcțiilor de sănătate publică. Au existat cazuri în care exercitarea funcției de director executiv a încetat și persoanele au revenit pe funcția publică de bază ( vezi cazul Suceava). Și sunt și 4 cazuri în care directorii executivi au fost suspendați pe perioada starii de urgență pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu”, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

UPDATE INSP: Adriana Pistol, directorul INSP, susține că șefa DSP nu a înțeles cum funcționează sistemul informatic pus la dispoziție de STS, tocmai pentru a evita erorile de raportare.

„Eu cred că doamna doctor Trifan nu a înțeles cum lucrează acest sistem informatic. Nicio raportare nu are cum să fie greșită, iar acest lucru este ușor verificabil. Doamna a tras concluzii pripite. Toate datele sunt corecte, conforme cu baza națională de date pe care o deține STS, și care nici nu ar permite să introducem o persoană de mai multe ori”, a comentat Adriana Pistol pentru Digi24.

Acesta a mai spus că este posibil ca Trifan să fi făcut referire la pacientii care nu au fost spitalizați, care s-au aflat în centre de carantină, dar că în acest moment nu există absolut niciun risc ca datele în privința pacienților infectați să nu fie conforme.

„Baza de date Conține nume, CNP, pentru toare cele 3500 de cazuri. Și dacă am dori,  nu avem cum să băgăm dublu. Absolut toare datele sunt conforme. Tocmai, că dacă au existat erori într-un XL, platforma STS ne-a ajutat să curățăm și să corectăm. Vorbim de o bază de date care funcționează pe principii foarte corecte. Nu știu eu de ce a fost destituită doamna doctor Trifan, dar vă spun că atunci când a făcut ea declarația se lucra deja cu această paltformă.  Dacă avea curiozitatea să vadă, să se uite, ar fi vazut că lucrurile sunt corecte”, a subliniat directorul INSP.

Adriana Pistol spune că nu a primit din partea nimănui vreo sarcină de a relua numărarea persoanelor infectate cu Covid-19, la Suceava.

„Nouă nu ne-a spus nimeni să renumărăm, pentru că baza de date e foarte clară. Poate le-au solicitat celor de la STS să mai verifice datele,  nu știu eu asta, nouă nu ne-a cerut nimeni așa ceva”, a conchis Pistol