6 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 1:45
No menu items!

Şefa DIICOT explică de ce nu poate fi făcut public Raportul „10 august 2018”. Când va fi public

spot_img

Giorgiana Hosu, procuror-şef interimar al DIICOT, explică într-o declaraţie pentru STIRIPESURSE.RO că raportul MAI referitor la incidentele din Piaţa Victoriei din 10 august 2018 nu poate fi făcut public nici după declasificare, pentru că acesta a fost înregistrat la mijloc de probă în dosarul penal care vizează respectivul eveniment.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat declasificarea raportului referitor la incidentele din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei. Ca urmare a acestei declasificări, raportul poate fi folosit ca mijloc de probă de DIICOT, în dosarul care vizează incidentele. Marcel Vela a declarat că documentul nu poate fi însă făcut public.

Contactată de STIRIPESURSE.RO, Giorgiana Hosu, procuror-şef interimar al DIICOT, a confirmat că documentul nu poate fi publicat. “Este mijloc de probă în dosarul penal. Emitentul l-a trimis la DIICOT, aşa cum era legal, şi nu îl poate face public, înscrisul fiind înregistrat la dosarul penal“, a declarat Hosu.

Potrivit art. 285, alin. (2) din Codul de procedură penală, “procedura din cursul urmăririi penale este nepublică“. De asemenea, art. 97, alin. (2) precizează că “Proba se obţine în procesul penal prin următoarele mijloace: e) e) înscrisuri, rapoarte de expertiză sau constatare, procese-verbale, fotografii, mijloace materiale de probă“.

Raportul MAI va putea deveni public la momentul trimiterii în judecată a dosarului, faza judecăţii fiind publică.

Andrei Tudor