17.2 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 5:50
No menu items!

Ședințele de psihoterapie pentru copii, decontate de stat. Care sunt condițiile

spot_img

Guvernul a aprobat, miercuri, o hotărâre privind aprobarea metodologiei de decontare a serviciilor de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică şi modalităţile de înscriere în Programul naţional de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 – „Din grijă pentru copii”. Potrivit actului normativ decontarea este făcută pentru costul unei şedinte de 120 lei, cu durata de 50 de minute. Numărul maxim de şedinţe este de 10, iar perioada în care sunt făcute şedinţele este de maximum 120 de zile, interval care poate fi prelungit cu alte 120 de zile, în cazul în care în care copilul, din motive de sănătate dovedite cu acte medicale, nu poate finaliza toate şedinţele.

Prin acest act normativ, sunt reglementate condiţiile de înscriere a copiilor cu afecţiuni psihoemoţionale în Programul naţional de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 – „Din grijă pentru copii”, precum şi modalitatea de decontare a serviciilor de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică, arată Executivul, într-un comunicat de presă. 

Astfel, cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, asistenţii sociali, asistenţii medicali comunitari, mediatorii şcolari, în baza cunoaşterii situaţiei copilului, a observaţiei comportamentului psihoemoţional al copilului sau la sesizarea părintelui cu privire la existenţa unor probleme psihoemoţionale orientează părintele/reprezentantul legal al copilului către medicii de familie, medicii de medicină şcolară, medicii de psihiatrie pediatrică şi consilierii şcolari, în vederea emiterii recomandării de evaluare psihologică.

Recomandarea de evaluare psihologică în vederea înscrierii în program cuprinde date şi informaţii cu privire la copil şi părintele sau reprezentantul legal al acestuia, observaţii sumare privind motivele recomandării, data, semnătura şi parafa emitentului.

Conform Guvernului, decontarea serviciilor de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică pentru copii, este asigurată astfel:

– costul unei şedinţe este de 120 lei; durata unei şedinţe este de 50 de minute;

– numărul maxim al şedinţelor este de 10.

– perioada în care sunt efectuate şedinţele este de maximum 120 de zile.

În situaţia în care copilul, din motive de sănătate dovedite cu acte medicale, nu poate finaliza şedinţele de intervenţie în 120 de zile, perioada poate fi prelungită cu încă 120 de zile. 

Raluca Dan