32.8 C
București
duminică, 7 august 2022 - 18:39
No menu items!

Şedinţa Parlamentului în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe legile privind prorogarea unor termene în Justiţie, abrogarea OUG 51/ 2019 şi instituirea unor plafoane de cheltuieli publice, programată joi, la 12:00

spot_img

Şedinţa Parlamentului în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe legile privind prorogarea unor termene în Justiţie, abrogarea OUG 51/ 2019 şi instituirea unor plafoane de cheltuieli publice este programată joi, la 12:00. Cele trei proiecte au fost trimise miercuri Parlamentului.

Conform deciziei luate miercuri de Birourile Permanente ale celor două Camere, Parlamentul ar urma să se reunească joi în şedinţă pentru ca Guvernul să îşi angajeze răspunderea. Parlamentarii au termen tot până joi, la 10:00, pentru a depune amendamente. Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului  este programată la ora 12:00, când premierul Ludovic Orban ar urma să citească în plen cele trei proiecte asupra cărora Executivul  îşi angajează răspunderea.

Cele trei legi vizează prorogarea unor termene în Justiţie, abrogarea OUG 51/ 2019 pentru a reintroduce în sfera serviciilor publice transportul interjudeţean al elevilor şi Legea plafoanelor.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
 
E. Stan