15.1 C
București
luni, 20 mai 2024 - 9:31
No menu items!

Ședință de urgență a CNSU pentru aducerea în țară a românilor din Maroc

spot_img

O ședință de urgență a CNSU a avut loc, marți, pentru a se găsi soluții de repatriere a românilor aflați în Maroc, inclusiv prin activarea Mecanismului European de Protecție Civilă.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat hotărârea privind aducerea în țară a românilor cu o aeronavă TAROM și costurile implicate.

Hotărârea are două prevederi:

Aprobarea repatrierii cetățenilor români aflați în Regatul Maroc, inclusiv prin activarea Mecanismul European pentru Protecție Civilă, ca urmare a suspendării tuturor zborurilor directe cu această destinație, iar pentru punerea în executare a acestor prevederi se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii prin Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM să întreprindă măsurile din competență.

Costurile aferente să fie asigurate din bugetul de stat, de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prin bugetele ministerelor implicate și prin Mecanismul European pentru Protecție Civilă.

72 de români au transmis că vor să se întoarcă în țară, dar numărul lor ar putea crește în următoarele ore. Zborurile lor au fost anulate, așa că au cerut ajutor.

Inclusiv un grup de 20 de studenți români și străini au rămas blocați în Marrakesh, unde participau la un curs de formare.

Ambasada a făcut apel de urgență către toți românii care vor să revină în țară să ia legătura cu autoritățile.

O aeronavă TAROM ar putea fi trimisă în statul nord-african.