14.7 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 3:35

Ședință de Guvern pentru dezbaterea Legii privind căutarea persoanelor dispărute

spot_img

Proiectul de lege privind căutarea persoanelor dispărute iniţiat de MAI se regăsește pe agenda ședinței de Guvern care va avea loc joi,  8 august 2019.

Guvernul va dezbate, în primă lectură proiectul inițiat de Ministerul Afecrilor Interne, care prevede posibilitatea utilizării unor mijloace şi metode de localizare pentru găsirea unei persoane dispărute, aflate într-o situaţie de vulnerabilitate.

Prin acest proiect se vor aduce o serie de modificări esenţiale pentru a îmbunătăţi modul în care sunt căutate persoanele dispărute şi felul în care se intervine pentru localizarea acestora, în special a celor despre care există informaţii că sunt în pericol iminent.

Proiectul prevede posibilitatea utilizării tehnicii de localizare şi atunci când persoana dispărută aflată într-o situaţie de vulnerabilitate (ex: este victima unei infracţiuni de răpire) contactează autorităţile prin mijloace informatice de comunicare.

Printre metodele speciale de căutare prevăzute în proiectul de lege sunt: localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice; interceptarea comunicaţiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanţă; accesul la un sistem informatic; obţinerea datelor de trafic şi de localizare prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice ori furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului; reţinerea, predarea sau percheziţionarea trimiterilor poştale; obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane; cercetarea criminalistică în domiciliul, reşedinţa sau sediul unor persoane, fără acordul acestora; obţinerea datelor privind situaţia medicală a unei persoane.

Proiectul mai prevede și înfiinţarea în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române de unităţi cu personal specializat în cazuri de persoane dispărute.