3 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 7:03
No menu items!

Ședința conducerii PNL, la Parlament. Ce strategie au liberalii pentru Guvernul Ciucă

spot_img

Liberalii se reunesc în ședina BEx la ora 15, la grupul parlamentar din Parlament, pentru finalizarea strategiei privind învestirea Guvernului Ciucă. Ședința fusese inițial programată la ora 11, dar lista miniștrilor propuși în Cabinetul Ciucă nu a fost definitivată vineri dimineață.

Liberalii vor aproba, în Biroul Executiv și apoi în Biroul Permanent, lista miniștrilor propuși în guvernul minoritar PNL-UDMR, dar și programul de guvernare. Acestea trebuie depuse până sâmbătă, cel târziu, în Parlament, urmând ca în cursul săptămânii viitoare, în funcție de calendarul pe care îl va aproba Parlamentul, să se desfășoare și votul asupra acestui guvern, în plen reunit.

În urma discuțiilor liderilor PNL împreună cu președintele Klaus Iohannis de joi seară, s-a decis să se continue cu varianta unui guvern minoritar, alături de UDMR.

UDMR va avea, în guvernul minoritar, postul de vicepremier al lui Kelemen Hunor și încă patru ministere: Fonduri Europene, Dezvoltare, Mediu și Tineret, ultimele trei fiind cele deținute și în Guvernul Cîțu. UDMR susține însă că actuala formulă nu are șanse să fie votată în Parlament, fără susținerea USR sau PSD.

Social-democrații au anunțat, vineri dimineață, că nu vor vota în niciun caz un guvern minoritar.

La discuțiile din PNL privind numele viitorilor miniștri au existat mai multe disensiuni, lista finală urmând a fi aprobată, în cele din urmă, în ședința conducerii din această după-amiază, de la Parlament. Printre propunerile PNL pentru portofoliile vechi ale liberalilor dar și pentru cele pe care le-a deținut USR, se numără:

Ministerul de Finanțe: Dan Vîlceanu
Ministerul Transporturilor: Marcel Boloș
Ministerul de Interne: Lucian Bode
Ministerul Justiției: Alina Gorghiu
Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu
Ministerul Apărării: Cătălin Predoiu
Ministerul Energiei: Virgil Popescu
Ministerul Economiei: Florin Roman
Ministerul Agriculturii: Mircea Fechet
Ministerul Cercetării: Robert Sighiartău/ Pavel Popescu
Ministerul Sănătății: Nelu Tătaru
Ministerul Muncii: Raluca Turcan
Ministerul Educației: Sorin Cîmpeanu
Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu.