21.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 17:18

Secretarul general al ONU, apel la solidaritate internaţională pentru Irak

spot_img

Ban Ki-moon condamnă violenţele izbucnite în Irak din cauza unor grupări teroriste

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, începe o vizită oficială în China

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a îndemnat comunitatea internaţională, miercuri, să fie unită în legătură cu evenimentele din Irak, o ţară subminată de atacuri ale ultraislamiştilor, aflaţi de-acum în apropiere de capitala Bagdad, informează AFP.

Secretarul general a cerut comunităţii internaţionale să se unească pentru a-şi exprima solidaritatea faţă de Irak, confruntat cu o gravă provocare în materie de securitate“, a afirmat, într-un comunicat de presă, purtătorul său de cuvânt.

Ban Ki-moon “condamnă cu forţă violenţele izbucnite în Irak din cauza unor grupări teroriste ca Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), care a preluat controlul asupra Mosul, Tuz Khurmatu, Baiji şi Tikrit“.

Totodată, el face apel la “respectarea legilor umanitare internaţionale şi drepturilor omului în acţiunile lansate în Irak împotriva terorismului şi violenţei”. “Terorismul nu are dreptul de a anula calea spre democraţie urmată prin voinţa poporului irakian”, a mai apreciat el.

De asemenea, SUA au promis, miercuri, să ajute Irakul, inclusiv militar, în faţa acestei ofensive care a pus în derută armata formată şi echipată de Washington, după doi ani şi jumătate de la retragerea sa.

Miercuri, rebelii sunniţi au preluat controlul asupra a încă unui oraş, Tikrit, şi avansau către Bagdad, în timp ce aproximativ 500.000 de locuitori fugeau din calea ofensivei rebelilor.

D.M.