20.4 C
București
duminică, 28 mai 2023 - 13:27
No menu items!

Secretarul general al ONU anunță când se va termina războiul din Ucraina, după întâlnirea cu Vladimir Putin

spot_img

Războiul din Ucraina va continua până când „Rusia va decide să îi pună capăt” şi când va exista „posibilitatea semnării unui acord politic serios”, între cele două părţi beligerante, a declarat, miercuri, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, în cadrul unui interviu pentru CNN.

„Războiul nu se va încheia cu întâlniri. Războiul se va încheia atunci când Federaţia Rusă va decide să îi pună capăt şi atunci când va exista – după o încetare a focului – posibilitatea semnării unui acord politic serios. Putem avea toate întâlnirile, dar nu vor pune capăt războiului„, a afirmat Guterres.

Şeful ONU a mers, marţi, la Moscova cu scopul de a avea o întâlnire individuală cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a discuta „propuneri de asistenţă umanitară şi de evacuare a civililor” din zonele de conflict, respectiv, din oraşul asediat Mariupol, potrivit unui oficial al ONU.

Drept urmare, potrivit lui Guterres, Putin a fost de acord „în principiu” să permită ONU şi Comitetului Internaţional pentru Crucea Roşie să asiste la evacuarea cetăţenilor din oţelăria Azovstal din Mariupol, ultimul bastion al apărării ucrainene din oraş. Astfel, Guterres a specificat că au loc discuţii între oficialii ONU şi Ministerul Apărării al Rusiei pentru a stabili detaliile.

„De asemenea, suntem în contact cu Guvernul Ucrainei pentru a vedea dacă putem avea o situaţie în care nimeni nu poate învinovăţi partea cealaltă că lucrurile nu se întâmplă”, a spus el.

Întrebat ce rol intenţionează să joace ONU în investigaţiile despre presupusele crimele de război comise de forţele ruse în oraşul Bucea de la periferia Kievului, Guterres şi-a reiterat apelurile cu privire la desfăşurarea unei „anchete independente”.

Raluca Dan