11.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 10:05
No menu items!

Secretarul general al NATO: „Vom continua să cerem Rusiei să facă un pas în spate”. Decizie la Moscova

spot_img

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, marți seară, că este „cel mai periculos moment pentru securitatea Europeană”. „Fiecare indiciu ne arată că Rusia planifică o invazie la scară largă în Ucraina”, a spus Stoltenberg. 

Jens Stoltenberg a arătat că Rusia a continuat consolidarea militară în regiune. „Vedem că din ce în ce mai multe trupe se află în formație de luptă și sunt gata de atac. Am văzut azi noapte că mai multe trupe ruse au înaintat în Donbass, în părți din Donețk și Lugansk, apoi avem retorica plină de amenințare a președintelui Putin de ieri. Facem apel la Rusia să detensioneze situația și să se angajeze în eforturi diplomatice. Altfel, vor exista sancțiuni și mai puternice, cu un preț și mai mare de plătit”, a continuat Stoltenberg.

El a precizat că NATO oferă ajutor Ucrainei pentru întărirea infrastructurii cibernetice și că aliații și-au sporit prezența în flancul estic.

Pe de altă parte, Stoltenberg a subliniat că Rusia a invadat deja Ucraina în 2014, când anexat penisnula Crimeea. „Ce vedem acum este o țară care a fost deja invadată și care suferă o invazie în continuare. Cu o prezență militară sporită, acesta este un lucru serios și mai grav. Această situație se adaugă faptului că aceste două republici așa zis separatiste au fost declarate independente”, a spus secretarul general al NATO. 

„Cererea (lui Vladimir Putin – n.r.) de a obține permisiune de a folosi trupe rusești în afara teritoriului rusesc au dus la cel mai periculos moment pentru securitatea europeană din ultimele decenii. Aliații NATO au avertizat când au văzut această acumulare de trupe rusești. Este ceva ce am prezis de acum multe luni. Rusia a făcut exact ce ne așteptam, ce am avertizat, a crescut semnificativ prezența militară în jurul Ucrainei. La toate acestea se adauga retorica, atacurile false. (…)Vom  continua să cerem Rusiei să facă un pas în spate și să reia eforturile diplomatice. Când Rusia spune că trebuie să semnăm un acord să retragem trupele care au intrat în NATO în 1997, nu putem accepta așa ceva. Nu vom compromite principiile, dar suntem gata să avem un dialog politic cu Rusia în multe domenii. (…)Este un risc real (un război la scară largă), și tocmai de aceea avertizăm asupra acestor lucruri de luni de zile. Cred că trebuie să realizăm că Ucraina este un partener apreciat, îi susținem”, a conchis secretarul general al NATO. 

În timp ce Jens Stoltenberg susținea acestea declarații, Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului de la Moscova, a avizat cererea lui Vladimir Putin de a utiliza forţa militară în afara Rusiei „pentru protejarea regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, a căror independenţă a fost recunoscută”. 

Raluca Dan