19.9 C
București
joi, 11 august 2022 - 4:36
No menu items!

Secretarul general al NATO: „Asistăm la o distrugere nemaivăzută de la al Doilea Război Mondial”

spot_img

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, că lumea „asistă la o distrugere nemaivăzută de la al Doilea Război Mondial”, iar alianţa militară „nu poate fi indiferentă” faţă de „războiul brutal de agresiune” pe care Rusia îl provoacă Ucrainei, relatează CNN.

„Asistăm la acte de război, atacuri asupra civililor şi distrugeri nemaivăzute de la al Doilea Război Mondial”, a declarat şeful NATO într-un discurs susţinut, joi, în Norvegia.

Stoltenberg a precizat că NATO va continua să sprijine Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei şi a lăudat alianţa pentru procesul de acceptare a Finlandei şi Suediei ca noi membri.

„Cu câteva ore în urmă, Senatul SUA a ratificat protocoalele de aderare. În total, 23 Aliaţi au ratificat până acum aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO… până în prezent, acesta a fost cel mai rapid proces de aderare din istoria modernă a NATO„, a spus Stontelberg.

El a admis, însă, că sprijinul NATO pentru Ucraina are un cost.

„Plătim un preţ pentru sprijinul nostru Ucrainei. Pentru sprijinul militar, umanitar şi financiar. Pentru sancţiuni, care au dus la creşterea inflaţiei şi la preţuri mai mari în ţările noastre”, a completat şeful NATO.

Stoltenberg a subliniat că preţul pe care îl plăteşte Ucraina este, însă, mult mai mare, fiind „măsurat în vieţile oamenilor”, deoarece sunt „sute de morţi sau răniţi zilnic”.

NATO nu poate permite Rusiei să îşi îndeplinească obiectivele în Ucraina, a menţionat Stoltenberg, fiindcă astfel, Putin va primi „confirmarea că violenţa funcţionează”, iar alte ţări vecine „pot fi următoarele” ţinte.

R. Dan