19.8 C
București
marți, 16 august 2022 - 7:10
No menu items!

Secretarul de stat SUA Antony Blinken, în Republica Moldova

spot_img

Secretarul de stat american Antony Blinken, aflat duminică în vizită în Republica Moldova, a lăudat autoritățile pentru sprijinul acordat refugiaţilor din Ucraina. „Puteți conta pe sprijinul nostru deplin”, i-a spus înaltul diplomat SUA premierului moldovean, Natalia Gavrilița.

Oficialul american este într-un turneu mai amplu în estul Europei, duminică fiind prezent la Chilinău, în capitala Republicii Moldova, unde a avut întâlniri atât cu prim-ministrul Gavrilița, cât și cu președintele Maia Sandu.

Blinken a declarat că admiră generozitatea şi ospitalitatea Republicii Moldova şi a apreciat că Republica Moldova a oferit „o poveste puternică şi pozitivă” a unei democraţii emergente „într-un moment în care, de câţiva ani, democraţiile au înregistrat regrese, în loc să meargă înainte”.

Peste 230.000 de oameni au traversat graniţa dintre Ucraina şi Republica Moldova, după declanşarea invaziei, iar 120.000 dintre ei au rămas în această ţară, a anunţat premierul moldovean Natalia Gavriliţa, la întâlnirea cu Blinken.

„Pentru o ţară mică precum Moldova, este un număr foarte mare”, iar Republica Moldova va avea nevoie de asistenţă pentru a face faţă afluxului, a adăugat ea.

E. Stan