14.8 C
București
joi, 30 mai 2024 - 6:51
No menu items!

Secretarul de stat Manolescu nu știe că situațiile financiare ale companiilor sunt publice pe site-ul ministerului la care lucrează

spot_img

manolescu

Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice (MFP), a provocat rumoare și râsete în rândul asistenței la o conferință desfășurată miercuri în București, când s-a încurcat în răspunsuri și a dovedit că nu cunoaște sistemul online al propriei instituții.

La Conferința anuală de fiscalitate, organizată de compania de consultanță EY România, Manolescu s-a arătat disponibil să răspundă întrebărilor celor din sală, reprezentanți ai mediului privat.

O doamnă a luat microfonul și a pus o problemă reală: compania pentru care lucrează are un calendar financiar care începe în iulie și se termină în iunie. Profilul business-ului (agricol) face ca majoritatea veniturilor să fie obținute în prima parte a anului. Astfel, în raportările cerute de Ministerul de Finanțe pentru 31 decembrie, compania apare mereu cu pierderi. Site-ul mfinante.ro face publice datele financiare de la 31 decembrie – cifra de afaceri, venit, profit, datorii etc., aspect pe care îl știu și contabilii și jurnaliștii începători.

Faptul că firma respectivă apare cu datele de la 31 decembrie ca reprezentând performanța financiară anuală dăunează imaginii și relațiilor de afaceri. Solicitarea participantei la conferință a fost simplă: în datele pe care le face publice, site-ul să dea detalii exacte în cazul companiilor care nu își încheie anul financiar la 31 decembrie și să specifice acest aspect.

Reacția lui Manolescu a fost promptă: Datele financiare despre companii nu sunt disponibile pe site-ul MFP. Primele zâmbete în sală. Crezând că nu a fost înțeleasă bine, persoana din public repetă pe scurt problema. Manolescu insistă: Nu, aceste date sunt disponibile la Registrul Comerțului, la cerere, nu pe site. Rumoare și râsete. Oficialul guvernamental își dă seama că este în eroare și se repliază: ”O să verific, nu este normal”.

site finante

În prezent, pe site-ul MFP sunt disponibile datelor tuturor companiilor care au depus situațiile financiare pe 2012. Situațiile pe 2013 vor apărea după finalizarea perioadei de raportare, la sfârșitul lunii mai.

Vlad Bârleanu