29.4 C
București
marți, 3 august 2021 - 1:58

Secretarul de Stat american, JOHN KERRY, ascultat de Israel

spot_img

Convorbirile au fost interceptate de către serviciile secrete israeliene şi ale altor două ţări, cel puţin

 john-kerry

Israelul a ascultat convorbirile telefonice ale secretarului de stat american John Kerry în timpul negocierilor cu palestinienii de anul trecut, a relatat duminică săptămânalul german Der Spiegel, citând surse din serviciile secrete, transmite AFP.

În cursul negocierilor, care au eșuat în aprilie 2014, șeful diplomației SUA a vorbit cu numeroși responsabili din Orientul Mijlociu, folosind, potrivit surselor revistei germane, nu doar linii securizate, ci și echipamente telefonice obișnuite, ușor de interceptat.

Convorbirile au fost interceptate de către serviciile secrete israeliene şi ale altor două ţări, cel puţin, mai adaugă sursele Der Spiegel, iar Israelul “a folosit informațiile obținute astfel în cursul negocierilor”.

Potrivit publicației germane, nici Departamentul de Stat american, nici Guvernul israelian nu au vrut să reacţioneze la această informaţie.

John Kerry, care și-a stabilit ca prioritate a mandatului în fruntea diplomației SUA ajungerea la o soluție negociată în Orientul Mijlociu, a reușit să-i aducă la masa negocierilor pe premierul israelian Benjamin Netanyahu și pe președintele palestinian Mahmoud Abbas în iulie 2013. Dar în aprilie 2014, Israelul a anunțat brusc instalarea a 700 de noi colonii și a refuzat să elibereze o ultimă serie de deținuți palestinieni, așa cum era prevăzut, iar Mahmoud Abbas a reacționat cerând ca Palestina să devină membră a mai multor convenții ale ONU, în final negocierile eșuând.

Recent, Kerry a încercat fără succes să determine instalarea unui armistițiu pentru a pune capăt intervenției militare israeliene în desfășurare în Gaza.

C.A.