-3.6 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 10:19
No menu items!

Secretar de stat: Probabil că TVA va scădea, după măsurarea impactului la pâine, și la carne

spot_img

carne de porc

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) va scădea la 9%, cel mai probabil, și în sectorul cărnii, potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu. Acesta a precizat că motivația unei asemenea măsuri ar fi, ca și în cazul pâinii, reducerea evaziunii fiscale.

“Probabil că sectorul cărnii va fi următorul care va beneficia de TVA redus, dar este foarte important modul în care efectuăm controlul şi măsurile pe care le luăm pentru reducerea evaziunii în domeniul produselor de panificaţie. Decizia viitoare privind reducerea TVA şi la alte produse alimentare depinde de succesul măsurii în domeniul pâinii, de reducerea evaziunii şi veniturile bugetare”, a spus Irimescu în cadrul unui eveniment pentru mediul de afaceri.

Oficialul a declarat că, după majorarea TVA la 24%, aproximativ 71.000 de tone de carne de porc au dispărut în economia subterană în 2011-2012. Potrivit datelor oficialului din Ministerul Agriculturii, evaziunea pe TVA în domeniul cărnii şi produselor din carne a fost, în 2011, de 230 de milioane de euro.

Guvernul a decis reducerea TVA la pâine la 9%, începând cu luna septembrie, scopul declarat fiind acela al reducerii evaziunii fiscale din domeniu. Executivul estimează că, în acest an, măsura va avea un impact bugetar de 80 de milioane de lei în acest an, respectiv o scădere a încasărilor între 350 și 380 de milioane de lei în următorii trei ani.

La o lună de la aplicarea măsurii, mai puțin de 80% din companiile din domeniul panificației au redus prețul pâinii cu 15%, însă micii producători au păstrat aceleași prețuri.

C.C.