21.9 C
București
vineri, 2 iunie 2023 - 11:28
No menu items!

Secretar de stat în Ministerul Muncii: pensiile speciale scad cu până la 81%

spot_img

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu a declarat miercuri, în plenul Senatului, la dezbaterea pe proiectul legii pensiilor speciale, că a făcut marți, împreună cu colegii de la Casa de Pensii, mai multe rulări în datele din sistem şi acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu.

Cristian Vasilcoiu a declarat în cadrul dezbaterii proiectului de lege privind pensiile speciale că acest proiect se înscrie în cadrul PNRR.

”De principiu, proiectul prevede că nicio pensie de serviciu nu va mai putea depăşi venitul din activitate, că pensiile de serviciu nu se mai indexează cu valoarea salariilor în plată ci cu inflaţia, că pensiile mai mari decât salariul mediu, pentru partea de neconstributivitate vor fi impozitate cu 15%, că nu se mai pot cumula mai multe pensii de serviciu şi vreau să vă spun că am făcut ieri, împreună cu colegii de la Casa de Pensii, mai multe rulări în datele din sistem şi acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu”, a spus secretarul de stat. 

Întrebat despre impactul bugetar al acestei legi, Vasilcoiu a precizat că există în raportul Băncii Mondiale, care a analizat mai multe scenarii printre care şi acest proiect de lege, impact bugetar calculat pentru umătorii 50 de ani, aşa cum prevede PNRR.

”Îl puteţi găsi acolo, domnilor senatori, până în 2070 aveţi impactul calculat actual”, a explicat secretarul de stat, precizând că raportul a fost pus la dispoziţia parlamentarilor şi a comisiilor din Senat.

R. Dan