3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 2:30
No menu items!

Sechestru pe averea judecătoarele acuzate că au falsificat sentinţa în cazul Dinel Staicu

spot_img

Carstoiu 1_SZ 

Liliana Bădescu şi Dumitriţa Piciarcă judecă încă procese penale la Curtea de Apel Bucureşti, aceeaşi funcţie din care ar fi săvârşit infracţiunea de fals pentru care au fost cercetate de DNA. O a treia judecătoare, Veronica Cîrstoiu, a ales să se pensioneze în timpul anchetei pornite de la mai multe denunţuri privind reţelele de influenţă din instanţele bucureştene. Potrivit Noului Cod de Procedură Penală, magistraţii sunt suspendaţi din funcţie până la soluţionarea definitivă a cazului lor abia după trimiterea în judecată.

Procurorii au pus în mişcare acţiunea penală pentru fals intelectual, abuz în serviciu și favorizarea infractorului. Anchetatorii susţin că judecătoarele au falsificat sentinţa penală prin care au admis, în 2011, contestaţia în anulare depusă de Dinel Nuţu, fost Staicu, împotriva condamnării definitive la 7 ani de închisoare.

Falsificarea s-a realizat prin:

– atestarea unor fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului constând în aceea că au consemnat, în mod nereal, că obiectul tuturor dosarelor penale luate în considerare la invocarea autorităţii de lucru judecat a avut la bază aceeaşi sesizare,  cu acelaşi conţinut,  aceeaşi situaţie de fapt (cesiune de creanţe şi obţinerea de credite), acelaşi prejudiciu (107.175.372.000 lei, respectiv 80.536.563.000 lei),  aceleaşi părţi, aceleaşi societăţi comerciale, acelaşi probatoriu, aceeaşi parte civilă (Banca Internaţională a Religiilor S.A.). În afara conceperii unui adevăr contrafăcut, cele trei judecătoare au transformat calea de atac extraordinară a contestaţiei în anulare într-o prelungire a procesului penal, creând practic un nou grad de jurisdicţie, respectiv un al patrulea grad de jurisdicţie, neprevăzut de lege.

DNA
comunicat

Procurorii anticorupţie susţin că Dinel Staicu a obținut “un avantaj patrimonial”, întrucât a fost desfiinţat sechestrul asupra celor aproape 20 de milioane de lei, plus anularea pedepsei cu închisoarea pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Drept urmare, anchetatorii au instituit secehstrul asupra unei sume în compensaţie aflată în proprietatea celro trei judecătoare, după cum urmează:

• CÎRSTOIU Veronica – conturi bancare pe care este titulară, două apartamente, două terenuri intravilane în suprafa?ă de peste 3.000 mp și un teren extravilan de 1.800 mp.

• PICIARCĂ Dumitriţa – conturi bancare pe care este titulară,   apartament și  două imobile aflate în coproprietate

• BĂDESCU Liliana – autoturism marca VW Touareg și un apartament

Mihaela Chiper