20.5 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 4:55
No menu items!

Seceta obligă Spania să importe ulei de măsline

spot_img

Spania este cel mai mare producător de ulei de măsline din lume

steag spania

Spania – cel mai mare producător de ulei de măsline din lume – este obligată să importe acest produs întrucât seceta prelungită a afectat grav recolta de măsline din acest an, relatează AFP.

Am avut o lună aprilie și o lună mai foarte călduroase, ceea ce a afectat înflorirea și a dus la pierderea unei părți a recoltei.

Enrique Delgado
secretar general, Federația Spaniolă a Producătorilor de Ulei de Măsline (Infaoliva)

Situația a fost agravată de valul de căldură din vară, înregistrat în special în sudul țării, din cauza căruia „măslinele au greutate mai mică” și, implicit, scade producția de ulei, a adăugat el, estimând că recolta din acest an va fi de 1,1-1,2 milioane de tone, cu aproape o treime mai mică decât în 2014.

În aceste condiții, Spania a importat ulei de măsline, mai ales din Tunisia, pe care apoi l-a revândut în afara Uniunii Europene pentru a-și păstra cota de piață din acele state. Spania furnizează 45 % din necesarul mondial, ceea de îi asigură primul loc pe glob, înaintea Italiei, la comercializarea uleiului de măsline.

Importurile Spaniei de ulei de măsline s-ar putea tripla în 2015, pentru a ajunge la 170.000 de tone, cu toate că, după cum a recunoscut Delgado, există probleme întrucât și alte state mediteraneene se confruntă cu scăderi ale recoltei de măsline.

R.D.