13.3 C
București
duminică, 19 mai 2024 - 5:40
No menu items!

Secera și ciocanul, un simbol prețuit de Comisia Europeană

spot_img

Scandal la Bruxelles, din cauza unui afiş expus la sediul Comisiei Europene. Operă a unui grup pentru apărarea drepturilor omului, afişul cuprinde mai multe simboluri religioase care formează împreună o stea în cinci colţuri şi mesajul: Cu toţii putem împărţi aceeaşi stea. Numai că printre simbolurile religioase se regăseşte şi unul comunist: secera şi ciocanul.

Mai mult, secera şi ciocanul apar de 4 ori pe afiş, în timp ce crucea este prezenta de doar trei ori. Apariţia simbolului comunist în sediul Comisiei Europene a fost sesizată de către mai mulţi deputaţi europeni, printre care şi britanicul Daniel Hannan. El a declarat că secera şi ciocanul au reprezentat, timp de generaţii, sărăcia, sclavia, tortura şi moartea aduse de către revoluţia bolşevică. Eurodeputaţii lituanieni au cerut înlăturarea acestui banner, iar reprezentanţii Comisiei au declarată ca o vor face.
Posterul a ajuns în sediul Comisiei în urma unui concurs pe care Bruxellesul l-a finanţat parţial. Deputaţii lituanieni au fost cei mai deranjaţi de prezenţa secerei şi ciocanului în sediul Executivului de la Bruxelles. În opinia lor, acest incident demonstrează că Europa nu este suficient de sensibilă la crimele comunismului.

În Lituania, legea prevede pedeapsa cu închisoarea până la doi ani pentru negarea crimelor comise de nazişti sau comunişti. De asemenea, pentru distribuirea sau afişarea simbolurilor naziste sau comuniste există amendă de aproape 500 de euro.


Prezenţa afişului pare să nu-l fi deranjat pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, care în tinereţe era un simpatizant al ideologiei comuniste.