17.2 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 23:20

Sebastian Ghiță – ședință foto sau instantaneu?

spot_img

Scenariile privind capturara lui Sebastian Ghiță se succed și se perpetuează pe zi ce trece, în lipsa unor informații oficiale, firesc, dar și în contextul aparției a tot soiul de informații din diverse surse.

În primul rând sursa/autorul fotografiei mediatizate cu noul look al lui Sebastian Ghiță este învăluită în mister. Oricum ar fi, oriunde ar fi fost făcută această fotografie, ar putea exista două ipoteze: Ghiță a fost fotografiat fie de un apropiat, un om în care are mare încredere, dar colaborator al autorităților române, fie de o persoană din sfera autorităților române despre care fostul parlamentar știa și s-a lăsat fotografiat.

Presupusa fotografiere deliberată poate fi legată de situația documentelor de identitate falsificate, găsite asupra sa în momentul legitimării. Se știe, după cum Sursa Zilei a anunțat deja, că permisul auto și cartea de identitate găsite asupra lui Ghiță, în momentul capturării, erau eliberate de autoritățile slovene, sub o altă identitate, dar cu serii și numere expirate de câțiva ani. Ceea ce presupune că afaceristul prahovean a avut complici, cel mai probabil în sistemul birocratic din Slovenia. Nu avem de unde să știm că așa ar fi, dar astfel de tehnici de disimulare ar fi totuși apanajul unor servicii secrete, prin metoda cunoscută sub numele de „identitate falsă autorizată”. Și atunci, întrebarea legitimă ar fi dacă oameni care l-au sprijinit pe Ghiță au fost neprofesioniști, fiind ușor prinși de polițiștii sârbi, în colaborare cu cei români, sau operațiunea de prindere a fost deliberată și este o capturare mascată.

Spre exemplu, site-ul de știri flux24.ro susține că fotografia cu Sebastian Ghiță ar fi fost făcută, după toate aparențele, de aceeași persoană care l-a imortalizat și pe fostul consilier prezidențial, actualul ambasador în Marea Britanie, Dan Mihalache, în timpul unei întâlniri oficiale cu diplomați ai statului sârb. Este vorba despre Flavius Cosmin Hălăcescu, consilier la Ambasada României din Belgrad.

Cosmin Hălăcescu era însărcinat cu afaceri la Damasc, în 2013, atunci când Omar Hayssam a fost adus în România din Siria în urma unei înțelegeri la nivel înalt între Bashar al Assad și Traian Băsescu. Conform declarației de avere, în 2014, Hălăcescu era încă la Damasc. Potrivit documentelor, el este încă din 2011 în Siria.

Originar din Timișoara, Hălăcescu este, în Ambasada de la Belgrad, în rangul diplomatic III, dar pare a avea un statut important, datorită unor presupuse conexiuni la nivelul SIE, fiind aparent șeful agenturii din Serbia.

Ministrul de interne, Carmen Dan, a dezmințit categoric, la Antena 3, această ipoteză, rezpectiv că un diplomat român, chiar și bănuit de un angajament cu SIE, ar fi fost implicat în localizarea și capturarea lui Sebastian Ghiță. Carmen Dan a subliniat că este efortul exclusiv al polișțiștilor români care au lucrat cu partenerii sârbi, dar sub directa coordonare a procurorului de caz.

Ministrul de externe, fostul șef al SIE, Teodor Meleșcanu, a precizat și el, la Antena 3, că nu are cunoștință despre implicarea vreunui ofițer de spionaj în operațiunea de capturare a lui Ghiță, iar, dacă a fost organizată, este secretă, astfel că nu se poate ști.

Diana Tache
Andi Topală