22.8 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 10:37
No menu items!

Sebastian Ghiţă, Mircea și Vlad Cosma, sub control judiciar / UPDATE

spot_img

Deputatul a precizat că este audiat de procurori în calitate de suspect, în dosarul în care este vizat și cumnatul premierului Victor Ponta

Sebastian Ghita_SZ

  • UPDATE

Deputatul Sebastian Ghiță a fost pus sub acuzare de procurorii DNA Ploiești pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat și va fi cercetat sub control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, cu începere de la data de 17 februarie 2015, față de

GHIŢĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de sprijinirea unui grup infracțional organizat

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul GHIŢĂ SEBASTIAN AURELIAN trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a)să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, ori de câte ori este chemat;
b)să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti cu privire la schimbarea locuinţei;
c)să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
d)să nu părăsească ţara, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;
e)să nu se apropie de anumite persoane nominalizate şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale;
f)să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;
Inculpatului GHIŢĂ SEBASTIAN AURELIAN i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului GHIŢĂ SEBASTIAN AURELIAN i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Direcția Națională Anticorupție
comunicat de presă

  • UPDATE

Președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, și fiul acestuia, Vlad Cosma, vor fi cercetați sub control judiciar în dosarul care-l vizează și pe cumnatul premierului Victor Ponta. Cei doi au părăsit marți după-amiază sediul DNA Ploiești, fără a face declarații pe tema dosarului în care au fost puși sub acuzare.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, cu începere de la data de 17 februarie 2015, față de următorii:

COSMA MIRCEA, președinte al Consiliului Județean Prahova și președinte al Organizației Județene Prahova a unui partid, iar ulterior vicepreședinte al acelui partid, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– sprijinirea unui grup infracțional organizat,
– folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii, pentru sine sau pentru alții, de bani, bunuri sau foloase necuvenite

COSMA VLAD ALEXANDRU, deputat, (fiul primului menționat), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de:
– sprijinirea unui grup infracțional organizat,

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul COSMA MIRCEA trebuie să respecte obligația de a nu exercita funcția de președinte al Consiliului Județean Prahova.
În plus, inculpații COSMA MIRCEA și COSMA VLAD ALEXANDRU trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu părăsească țara, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu se apropie de alte persoane nominalizate și să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale;
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme;

Inculpaților COSMA MIRCEA și COSMA VLAD ALEXANDRU li se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile. (…)În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Direcția Națională Anticorupție
comunicat de presă

Deputatul Sebastian Ghiţă a fost adus cu mandat, marţi, la DNA Ploieşti, având calitate de suspect în dosarul în care este vizat și Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta. „Am venit cu mandat, am primit citaţie”, a spus Ghiţă, care a ajuns la DNA Ploieşti în jurul orei 11.50.

Răspunzând unei întrebări, Sebastian Ghiţă a precizat că are calitatea de suspect în acest dosar, în care este vizat Iulian Herţanu, cumnatul premierului.

Întrebat despre contractul cu fonduri europene derulat la Comarnic pentru introducerea canalizării în localitate, Sebastian Ghiţă a spus: „Ştim cu toţii că lucrările acolo nu au mers aşa cum trebuia, că stagnează, iar firma nu a reuşit să performeze şi să termine acea lucrare publică. Nu cunosc mai multe alte detalii”.

Întrebat dacă a fost implicat în derularea acestui contract, deputatul a spus că nu. Întrebat, de asemenea, de ce a fost adus cu mandat la DNA, dacă nu este implicat în acest contract, Sebastian Ghiţă a răspuns: „Îl cunosc pe om (Iulian Herţanu –n.r.) şi probabil că procurorii vor să se convingă de natura relaţiilor mele cu dânsul”.

Întrebat dacă este prieten cu Iulian Herţanu, deputatul de Prahova Sebastian Ghiță a spus că-l cunoaşte, că l-a văzut „de câteva ori, cu diferite ocazii”, că nu are o relaţie foarte strânsă cu acesta, dar că „presupune că despre asta este vorba”.

Iniţial, Sebastian Ghiţă a spus că nu cunoaşte calitatea în care a fost chemat la DNA Ploieşti, spunând că „este o instituţie unde nu doreşti să ai calităţi”. La insistențele jurnaliştilor, el a citit însă de pe mandatul de aducere pe care îl ţinea în mână și a precizat că are calitatea de suspect.

La ora transmiterii acestei ştiri, la DNA Ploieşti sunt audiaţi Iulian Herţanu, cumnatul premierului Ponta, fostul consilier judeţean în CJ Prahova Mihai Coman, deputatul PSD Vlad Cosma și tatăl acestuia, președintele CJ Prahova, Mircea Cosma.

CITEȘTE ȘI: Cumnatul lui Victor Ponta, acuzat că a deturnat fonduri europene

CITEȘTE ȘI: Deputatul PSD Vlad Cosma nu are voie să se vadă cu tatăl său, acuzat în același dosar

Raluca Dan