28 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 15:29
No menu items!

Se suspendă vaccinarea în România cu dozele AstraZeneca din lotul ABV2856. Au fost utilizate 77.049 de doze

spot_img

Autoritățile sanitare din România au decis, joi seara, ca măsură de maximă precauție, sigilarea tuturor dozelor rămase din lotul ABV2856, aceleași interzise în Italia după ce doi oameni au murit. Dozele retrase vor fin înlocuite cu altele, din loturi primite de România de la AstraZeneca, potrivit unui comunicat al CNCAV.

Decizia autorităților române a venit după ce reprezentanții AstraZeneca la nivel european s-au întâlnit, joi seara, pentru a discuta probleme legate de coagularea sângelui semnalate după vaccin în mai multe țări și după ce nouă state europene au sistat vaccinarea cu AstraZeneca.

Imediat din centrele de vaccinare din 11 județe (Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui) au fost scoase și puse în carantină 4.257 de doze de vaccin AstraZeneca din lotul ABV2856, și 60 de doze dintr-un centru din Craiova.

Mai mulți români au reacționat după ce medicul militar Valeriu Gheorghiță a declarat într-un interviu televizat că România nu a primit doze din lotul declarat interzis în Italia și au publicat pe rețelele de socializare adeverințele de vaccinare ca probă că au fost vaccinați cu serul din lotul problemă.

Dozele care vor fi retrase din uz fac parte dintr-un lot mult mai mare, de 81.600 de doze, care a fost primit de România în data de 7 februarie. Dintre acestea, au fost utilizate 77.049 de doze. Ele au fost distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui, potrivit Digi 24.