4.6 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 2:57

Se schimbă strategia raportării cazurilor de coronavirus

spot_img

Premierul Ludovic Orban a declarat marţi că în perioada următoare vor fi emise câteva ordine de ministru care să cuprindă, printre altele, şi “obligativitatea noului tip de raportare” privind situaţia cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

“Împreună cu Ministerul Sănătăţii şi cu domnul ministru Tătaru am constatat necesitatea câtorva ordine care trebuie emise. Ordinul privitor la funcţionarea centrelor de diagnostic, ordin, care, să cuprindă, pe de-o parte, obligativitatea noului tip de raportare. Se ştie că în lege există un articol care stabileşte schimbarea sistemului de raportare, adică menţionarea în mod distinct a cazurilor de persoane care sunt diagnosticate prima oară, sunt diagnosticate pozitiv, şi prezentarea separată a persoanelor care sunt retestate, cu diagnosticul pe care-l au, fie pozitiv, fie negativ. (…) De asemenea, o anumită prioritizare în ceea ce priveşte testarea, în care prioritate la testare trebuie să se acorde persoanelor care necesită testarea, pentru care este necesară testarea, în baza protocolului de evaluare. Abia după aceea să fie testate persoanele, de exemplu, care vor să călătorească în alte scopuri, scopuri turistice şi care au nevoie de un rezultat. De asemenea, să existe o diferenţiere clară între cei care necesită testarea, că au simptome, că se încadrează în cadrul protocolului de testare, şi cei care solicită testarea din alte motive”, a spus Orban.

El a precizat că un alt ordin de ministru va viza derularea anchetelor epidemiologice.

“Am discutat despre un aspect extrem de important în cadrul bătăliei anti-COVID, şi anume derularea anchetelor epidemiologice. Am hotărât împreună cu domnul ministru Tătaru că va fi emis un ordin care să stabilească foarte clar procedurile din momentul în care o persoană este diagnosticată pozitiv, cum se dispune ancheta epidemiologică, care e termenul de efectuare a anchetei epidemiologice, cel mai probabil 24 de ore, măsurile care se dispun privitoare la persoanele care au intrat în contact cu persoana care a fost diagnosticată ca fiind infectată cu coronavirus”, a explicat Orban.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, începând din data de 21 iulie, raportările detaliate privind cazurile noi de îmbolnăvire, testările noi efectuate și cele repetate.

994 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate de la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând, marţi, la 39.133.

La ATI, în acest moment, sunt internaţi 297 de pacienţi.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 25.586 au fost externate, dintre care 24.454 de pacienţi vindecaţi şi 2.612 – asimptomatici, externaţi la 10 zile după depistare.

Totodată, până în prezent, 1.087 de pacienţi cu test pozitiv au fost externaţi la cerere.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 984.396 teste