20.7 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 0:21
No menu items!

Se schimbă regulile pentru șoferi. Modificările care intra în vigoare în două zile

spot_img

Se schimbă regulile pentru șoferi. Constatarea amiabilă va putea fi făcută online, într-o aplicație specială. Astfel, șoferii implicați într-o tamponare vor putea completa formularele necesare pe telefon. Și nu este singura modificare în lege.

Potrivit noilor norme RCA, constatarea amiabilă de accident va fi făcută electronic. Iar prețurile polițelor vor putea fi diferite la aceeași companie de asigurări. 

Schimbările vor avea loc din data de 10 septembrie, când intră în vigoare Norma 18/2022 a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Trei dintre aceste schimbări sunt extrem de importante în ceea ce privește consumatorii și potențialii păgubiți din accidentele rutiere. 

În primul rând, documentul ASF prevede introducerea conceptului de „primă netă de cheltuieli de distribuție”, așa că, în funcție de modul de achiziționare, fizic sau online, proprietarii de autovehicule vor avea posibilitatea de a cumpăra RCA la prețuri diferite, chiar și de la același asigurător. Explicația constă în faptul că prețurile online sunt mai mici față de vânzarea prin brokeri sau agenți, iar în mod logic asigurările RCA cumpărate online vor fi cu câteva procente mai ieftine.

Mai mult decât atât, formularul de constatare amiabilă de accident, necesar în cazul asigurărilor RCA, va putea fi completat și electronic, nu doar pe hârtie ca în prezent. Norma ASF prevede că formularul electronic de „constatare amiabilă de accident“ va avea același model și informații ca cel tipărit și va avea aceeași valoare juridică. În cazul completării electronice a acestui formular, datele și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, vor fi preluate de dispozitivul pe care se completează formularul. Șoferii vor scăpa astfel de completarea formularului tipărit, inclusiv de realizarea schemei exacte a accidentului, deoarece noua aplicație va reda dinamica accidentului, cu ajutorul sistemului GPS.

Pe de altă parte, formularul electronic al „Constatării amiabile de accident“ nu va fi disponibil din 10 septembrie, lansarea acestuia fiind amânată până pe 15 octombrie 2022. 

De asemenea, se schimbă și regulile în ceea ce privește mașina oferită la schimb pe perioada reparației. Legea RCA prevede că păgubitul beneficiază de o despăgubire și pentru perioada în care nu își poate folosi mașina. Iar surse adevărul.ro spun că noua procedură este chiar mai simplă: zilele în care păgubitul beneficiază de mașină la schimb pusă la dispoziție de service-uri, în general, și plătită de asigurătorul RCA al șoferului vinovat, nu mai sunt condiționate decât de condițiile de finalizare a reparației.

                                                                                                                 Adina Silav