-4.1 C
București
marți, 25 ianuarie 2022 - 1:38
No menu items!

Se schimbă regulile de testare pentru COVID-19. Recomandările Institutului Național de Sănătate Publică

spot_img

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a schimbat regulile de testare pentru noul coronavirus. Specialiștii institutului recomandă testarea cu prioritate a 13 categorii de persoane.

Concret, printre cei care vor avea prioritate la testare se numără gravidele, cei care suferă de cancer, medicii sau persoane instituționalizate, asimptomatice.

INSP a anunțat, marți, că recomandă prioritizarea testării pentru COVID-19 la următoarele categorii:

1. Persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar si auxiliar, conform definiţiei de caz.

2. Contacți apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate.

3. Pacienţi cu maximum 48 de ore înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant – 2 teste la 24 de ore interval.

4. Echipele medicale de prelevare a organelor pentru transplant care se deplasează de la centrul de transplant în centrele de prelevare – la fiecare 2 săptămâni.

5. Pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore inainte de internarea în spital.

6. Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie.

7. Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore înaintea intervenției/manoperei. În cazul pacienților copii care se internează cu însoțitor, se testează și însoțitorul.

8. Pacienti hemodializaţi asimptomatici – de 2 ori pe lună.

9. Pacienti hemodializaţi simptomatici.

10. Persoane instituționalizate asimptomatice – de 2 ori pe lună.

11. Personalul de îngrijire din centre rezidențiale – de 2 ori pe lună.

12. Gravidele asimptomatice care se află în carantină / izolare la domiciliu sau au fost contact direct cu un caz confirmat – în ziua 14, dacă nu au devenit simptomatice.

13. Personal medico-sanitar si auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant.

Când este considerat suspect un caz

În ce privește actualizarea definițiilor de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus, reprezentanții INSP menționează:

Orice persoană cu infecție respiratorie acută (debut brusc cu cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respirație (scurtarea respiratiei) / Orice persoană cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie / Orice persoană cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră și tuse și dificultate în respirație (scurtarea respiratiei) și care necesită spitalizare peste noapte)

Pentru copiii cu vârsta până la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentația, se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2.