14.6 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 16:39

Se încinge Orientul Mijlociu. Trump amenință Rusia cu un atac balistic asupra Siriei

spot_img

Președintele SUA Donald Trump a avertizat miercuri Federația Rusă cu iminența unui atac asupra Siriei, unde se află militari ruși, ca urmare a unui presupus atac chimic asupra populației civile, comandat de regimul președintelui Bashar Al-Assad.

Trump a reacționat astfel la un avertisment al Moscovei, principalul sponsor al lui Assad, care a transmis că orice rachetele americane vor fi distruse deasupra Siriei, iar pozițiile de lansare vor fi atacate.

”Rusia promite să doboare toate rachetele trase asupra Siriei. Pregătește-te, Rusia, pentru că acestea vor veni, drăguțe, noi și inteligente. Nu ar trebui să fiți partenerii unui animal ucigaș-chimic, care își omoară cetățenii și care o face cu plăcere”, a scris Tump pe Twitter.

În replică, Ministerul de Externe al Federației Ruse a transmis pe Facebook că ”rachetele inteligente ar trebui să zboare spre teroriști, nu spre guvernul legitim”, cu referire la rebelii islamiști și la Al-Assad.

Trump și-a anulat turneul oficial în America Latină, pentru a se concentra asupra Siriei, fapt care sugerează pregătiri pentru un atac militar mai amplu, în coordonare cu Franța și Marea Britanie, potrivit BBC. Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că un atac ar ținti infrastructura militară a Siriei, în legătură directă cu armele chimice.

Distrugătorul american USS Donald Cook, care are la bord rachete ghidate, se află în Marea Mediterană. Eurocontrol, agenția europeană de control al traficului aerian, a avertizat companiile aeriene care efectuează curse în estul Mediteranei să fie foarte atente în zilele următoare, din cauza posibilității unui atac balistic asupra Siriei. 

 

V.B.