29.5 C
București
duminică, 1 august 2021 - 13:35

Se înăspresc pedepsele pentru arderea ilegală de deșeuri. Până la 3 ani de închisoare și amenzi de jumătate de milion de lei

spot_img

Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un proiect de lege care aduce sancțiuni mult mai aspre pentru persoanele care ard ilegal deșeuri. Proiectul prevede pedepse cu închisoarea de până la 3 ani, dar și amenzi de jumătate de milion de lei.

Proiectul de lege prevede faptul că inspectorii Gărzii de Mediu nu mai pot aplica avertismentul drept sancțiune, ci trebuie să aplice direct amenzi.

Iar amenzile legate de gestionarea deșeurilor au fost dublate, amenda minimă va fi de 50.000 de lei, iar cea maximă de 500.000 de lei.

Marea noutate adusă de proiect este însă pedepsirea cu închisoarea a infracțiunilor care constau în arderea deșeurilor fără autorizație de mediu.

”Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală, operarea oricărei instalații sau instalaţii de ardere, instalații de incinerare a deșeurilor sau instalaţii de coincinerare a deșeurilor cu încălcarea prevederilor art. 4 alin. (1), respectiv fără autorizație integrată de mediu/autorizație de mediu, ori continuarea activității după ce s-a dispus aplicarea sancțiunii contravenționale complementare de suspendare a activității”, se arată în proiect.

Un alt articol prevede ca plângerile formulate de firmele sancționate să nu suspende executarea sancțiunilor.