3.4 C
București
marți, 18 ianuarie 2022 - 19:09
No menu items!

Se face dreptate pentru pensionarii care ani de zile au primit mai puțini bani din cauza unor calcule greșite. Vor primi banii înapoi

spot_img

Pensionarii care ani de zile au primit mai puțini bani la pensie decât ar fi trebuit, îi vor primi, în sfârșit, înapoi. Importat de știut este că termenul de prescripție a fost eliminat, așadar, banii vor fi restituiți pensionarilor indiferent că au trecut 1 an, 3 ani sau 15 de ani. Până acum, pensionarii cărora casele de pensii le-au greșit pensiile primeau înapoi banii doar pentru ultimii 3 ani cât este termenul general de prescripție.

 

Comisia de Muncă a Camerei Deputaților a dat raport favorabil unei propuneri care introduce în Legea pensiilor o excepție de la regula privind termenul general de prescripție pentru recuperarea de către pensionari a sumelor neplătite din cauza unor calcule greșite făcute de casele de pensii.

„În cazul în care, din cauza unei erori materiale, de calcul sau a oricărei greşeli de redactare, omisiune sau menţiuni greşite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă”

Propunerea legislativă este susținută de coaliția de guvernare dar și de parlamentarii celorlalte formațiuni, astfel că este de așteptat ca proiectul să fie adoptat cu o largă majoritate.

Proiectul de lege urmează să intre la vot final în Camera Deputaților, for decizional în acest caz.