3 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 2:54
No menu items!

Se construiesc mai puține locuințe decât anul trecut. Vezi evoluția pe regiuni!

spot_img

constructii

Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a scăzut, în luna august a acestui an, atât față de iulie – cu aproape 7% –, cât și față de august 2012 (-4%). De asemenea, în primele opt luni ale acestui an, numărul autorizațiilor de construire pentru locuințe a scăzut cu 2,8%.

Astfel, în luna august s-au eliberat 3.833 de autorizații de construire în toată țara, iar în primele opt luni – 25.344 de autorizații. Din cele emise în luna august, 64,4% au fost pentru zona rurală și se remarcă o scădere în aproape toate regiunile de dezvoltare.

”Cele mai importante scăderi au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Vest (-105 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (-76 autorizaţii), Vest (-62 autorizaţii) şi Nord-Est (-48 autorizaţii). În regiunea de dezvoltare Sud-Est s-a înregistrat o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (+61 autorizaţii)”, arată Institutul Național de Statistică.

Față de luna august a anului trecut, distribuţia în profil regional evidenţiază o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (-160 autorizaţii) reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-153 autorizaţii), Nord-Vest (-85 autorizaţii), Sud-Vest Oltenia (-25 autorizaţii) şi Centru (-7 autorizaţii).

Creşteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+46 autorizaţii), Vest (+38 autorizaţii), Sud-Est (+14 autorizaţii) şi Sud-Muntenia (+12 autorizaţii).

În primele opt luni ale acestui an, cele mai semnificative scăderi au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-695 autorizaţii), Sud-Muntenia (-167 autorizaţii) şi Sud-Est (-134 autorizaţii). Creşteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Vest (+214 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (+188 autorizaţii) şi Centru (+68 autorizaţii).

În prima jumătate a acestui an, reducerea volumului de activitate din construcții, cu 3,1%, a avut un impact negativ asupra evoluției PIB, contribuția sa la creșterea economiei fiind de -0,2%.

Cosmina Croitoru