22.7 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 13:32
No menu items!

Se cere referendum pentru demiterea primarului general Nicușor Dan

spot_img

Problemele care persista în Capitală, șobolanii, parcurile pline de căpușe , lipsa apei calde în unele sectoare și gropile din asflat, ar putea genera un referendum prin care să se ceară demiterea primarului general Nicușor Dan. Partidul Puterii Umaniste – Social Liberal (PPU-SL) strânge semnături în Capitală, după ce membrii Biroului Executiv PPU-SL au votat în unanimitet demararea procedurilor.

 

Partidul Puterii Umaniste – Social Liberal (PPU-SL) strânge semnături în Capitală pentru a demara un referendum de demitere a primarului general, Nicușor Dan. „Lucrurile nu merg in direcția potrivită, iar acțiunile recente ale primarului general au demonstrat că actuala administrație este preocupată de orice altceva, numai de interesul comunității nu”, a declarat deputatul PPU-SL Steluța Cătăniciu

Se poate ajunge la un referendum dacă se obțin semnături într-un procent de 25% din electoratul care este pe liste. Urmează o sesizare adresată prefectului Capitalei care, la rândul lui, se adresează Guvernului. Guvernul are apoi obligația de a organia referendumul.

Potrivit legii, mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia.

„Vorbim de niște sute de mii de semnături și vorbim de sănătatea românilor. E o mare diferență între a fi reprezentantul interlopilor și a fi primarul bucureștenilor. Se vede cu ochiul liber acest lucru pentru că Bucureștiul este sub asediul căpușelor și al șobolanilor, iar lipsa de reacție a primarului general reprezintă un atentat la un drept fundamental al românilor, dreptul la sănătate”, a mai declarat deputatul Steluța Cătăniciu.

Referendumul local este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puțin 30% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot, iar primarul este demis dacă s-au pronunțat în acest sens cel puțin jumătate plus unu din numărul total al voturilor valabil exprimate, iar rezultatul referendumului a fost validat în condițiile legii.