joi, 25 februarie 2021 - 7:01

Se amână vaccinarea în România. Gheorghiță (5 ianuarie): România nu ia în calcul amânarea vaccinării

Președintele Comitetului Național de vaccinare COVID, Valeriu Gheorghiță, a precizat, marți, că vaccinările vor fi reprogramate, din cauza deficitului de doze. În urmă cu exact trei săptămâni, el nega zvonul că România ar putea apela la amânarea vaccinării, așa cum se întâmpla în alte state europene.

Valeriu Gheorghiță a precizat, marți, că, în acest moment, România are un deficit de 117.000 de doze de vaccin, astfel că din 28 ianuarie se amână cu 10 zile toate persoanele programate care deservesc activități esențiale.

„Avem un deficit de doze de 117.000 generat în mare parte pentru că într-o săptămână am recepționat cu 53% mai puține doze decât trebuia, adică cu peste 90.000 mai puțin. Soluția noastră: începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activități esențiale, adică 35.000 de persoane. Perioada dificilă pentru noi este până în 15 februarie. E nevoie de solidaritate și trebuie să avem răbdare”, a spus șeful CNCAV.

În 5 ianuarie, medicul militar Valeriu Gheorghiță nega zvonul că România ar putea amâna administrarea vaccinului, precum alte state europene.

El spunea că România nu ia în calcul amânarea administrării celei de-a doua doze de vaccin (rapelul) pentru a crește numărul beneficiarilor, chiar dacă asta ar însemna o protecție mai scăzută.

„Avem și noi cunoștință de această decizie din Marea Britanie, la noi momentan decizia este de a respecta recomandările Agenției Europene a Medicamentului. Dacă Agenția va emite alte prevederi, le vom modifica”, declara Valeriu Gheorghiță, în urmă cu trei săptămâni.