-1.6 C
București
vineri, 21 ianuarie 2022 - 23:29
No menu items!

Scumpirea carburanților va duce la mărirea prețurilor în lanț: pâine, carne, produse lactate

spot_img

Preşedintele Federaţiei Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară (SINDALIMENTA), Dragoş Frumoşu, a declarat, la Profit TV, că sunt aşteptate scumpiri în toate sectoarele, începând cu 1 ianuarie 2022, de la panificaţie, la carnea de porc și produsele lactate, din cauza majorării prețurilor la carburanți, la energie și la gaze.

Reperezentantul Federației susține că prețurile la alimentele de bază vor crește cu cel puțin 15%, chiar dacă au mai crescut, tot cu atâtea procente, în ultimele luni ale anului.

„Discutăm de creşterea preţului la cereale, a mai crescut după seceta de anul trecut, creşterea preţului la energie electrică, gaze, care intervin direct în acest sector. Creşterile pot ajunge până la 60%, sigur, nu se va ajunge până acolo, pentru că puterea de cumpărare a românilor este mică. În sectorul panificaţiei se fac calcule de preţuri, zilnic, pentru a rezista la un anumit nivel”, a explicat Dragoș Frumosu.

Prețul la carnea de pasăre va crește cu 10 sau 15% într-o primă fază, în condiţiile în care România importă cam 80% din necesarul de pe piaţă, atât carne, cât și preparate. De la 1 februarie 2022 am putea înregistra o creştere de 15% până la 20% la carnea de porc, a mai explicat Dragoș Frumosu.

Estimările arată astfel:

Legume și fructe: creștere 10-20%
Pâine: creștere 15%
Carne: creștere 10-15%
Lapte: creștere 8-10%.