3.9 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 20:35
No menu items!

Scrisoarea de adio a lui Copos după ce a vândut Rapidul

spot_img
În urma ultimei runde de negocieri care s-au purtat luni între George Copos şi Nicolae Cristescu s-a perfectat şi tranzacţia clubului Rapid Bucureşti. Declaraţiile date cei doi oameni de afaceri dădeau ca sigură vânzarea clubului de către Copos lui Cristescu. Scrisoarea de adio a lui Copos este, practic, o confirmare. O confirmare lacrimogenă…
Sursa Zilei prezintă integral scrisoarea publicată în urmă cu câteva minute de George Copos. Rămane ca cititorii să fie sau nu de acord cu imaginea de erou, salvator si altruist, pe care însuşi cel care a fost patron al clubului timp de 21 de ani încearcă să o lase în urma sa.
“De la preluarea clubului am petrecut împreună 20 de ani tumultuoşi. Au fost de toate: campionate, cupe şi supercupe câştigate, eşecuri inexplicabile, Europa, necazuri, drame, lacrimi, TAS, zâmbete, veselie, durere, fericire, împliniri, deziluzii, nume consacrate, „lupi tineri” care au confirmat, alţii care nu au confirmat, Galerie, brichete, petarde, arbitri, jandarmi, trofee, aclamaţii, huiduieli, sărutări, îmbrăţişări, steaguri, imnuri, în concluzie „Farmecul Vieţii !”. Mă gândesc la lucruri pe care le-am mai povestit. O fac din nou – e pentru ultima oară.
Îmi amintesc aşadar de prima mea întâlnire cu Rapidul: îngropat până la glezne în glodul de pe baza „Pasteur”, glod pe care îl spălau cu apa de la cişmea. Atunci am decis că trebuie să fac ceva pentru oamenii aceia – pentru cei din echipă şi, mai ales, pentru cei din jurul echipei, care „trăiau vişiniu”. Din acest imbold s-a născut baza sportivă „Pro Rapid”, astăzi, în continuare, una din cele mai moderne din ţară. Cunoaşteţi palmaresul clubului. Îl repet, totuşi – o fac cu o mândrie şi cu o satisfacţie pe care nu le ascund.
“Acum, pentru mine e deja istorie”
Dacă în primii 70 de ani de existenţă Rapid a câştigat un titlu de campioană, în următorii 20 a înregistrat următoarele performanţe interne: – două titluri de campioană a României: (1999 şi 2003); – de 3 ori vicecampioană a României: (1998, 2000 şi 2006); – alte 4 clasări pe podium: (1996, 2002, 2004 şi 2008); – 4 Cupe ale României: (1998, 2002, 2006 şi 2007); – patru Supercupe ale României: (1999, 2002, 2003 şi 2007); – câştigătoare a Cupei Ligii (1994). Pe plan internaţional Rapid are cel mai lung parcurs european al unei echipe româneşti într-o competiţie continentală intercluburi: 16 meciuri în Cupa UEFA 2005-2006. A fost calificată în sferturile de finală ale Cupei UEFA (2005-2006); a avut două participări în Liga Campionilor (1999 şi 2003), o participare în Cupa Cupelor (1998), 11 participări în Cupa UEFA / Europa League (1993, 1994, 2000, 2001, 2002, 2005, 2006, 2007, 2008, 2011, 2012). E mult, e puţin? Depinde din ce poziţie priveşti ! Acum, pentru mine e deja istorie. O istorie împărtăşită cu mulţi prieteni, parteneri şi mari specialişti. Acum mă gândesc doar la cei doi Mircea, Lucescu şi Rednic, mari antrenori, care au câştigat fiecare câte un campionat cu Rapid. A fost o onoare să lucrez cu ei şi vreau să le mulţumesc pentru toate bucuriile pe care le-am trăit împreună. Oameni extraordinari sunt cei care au susţinut Rapidul cu cântece, tobe, coregrafie şi mult, mult suflet: Galeria. Mă încearcă regretul că nu am fost mai aproape de ei – ne-am fi cunoscut şi înţeles, probabil, mai bine unii pe alţii. Mă bucur că Rapidul rămâne în Prima Ligă (observaţi că nu am nici o îndoială în acest sens). Istoria sa de 90 de ani obligă echipa la aceasta. În acest context mă bucur că am reuşit astăzi să semnăm actele care consfinţesc venirea la Rapid a unei noi echipe de finanţatori. Sunt convins că noua echipă va face mult mai mult decât am făcut eu. Toate condiţiile sunt create în acest sens. Trebuie doar muncă, voinţă şi înţelepciune. Mă bucur de asemenea că Galeria a fost, şi ea, implicată în negocieri şi în procedurile de „transfer de proprietate”. Această poziţie, nouă pentru ea, o obligă acum să fie şi mai aproape de echipă şi de noua conducere. În fine, mă bucur că simboluri ale Giuleştiului au decis să continue la Rapid. Pancone, tu nu trebuie să stai în genunchi în faţa nimănui. Ridică-te şi luptă ! Califică echipa în Prima Ligă. Asta e menirea ta acum ! Şi a voastră, a tuturor Rapidiştilor – la fel ! Timp de 20 de ani am mers împreună, urmărind ţeluri comune. Acum am ajuns la răspântie. Drumurile noastre se despart. Aşa e în viaţă, se întâmplă. Mai departe avem de realizat obiective diferite. Rapid are de CÂŞTIGAT, eu am de EDIFICAT. Despărţindu-ne, vom putea fi mai performanţi, fiecare dintre noi. Rămas bun, „Vişinii” şi sper să aud despre voi numai de bine ! Liga Campionilor vă aşteaptă !
Gheorghe Copos”
Ştefan Tănăsescu