18.2 C
București
duminică, 2 octombrie 2022 - 3:07
No menu items!

VIDEO Scriitorul Salman Rushdie, conectat la un ventilator după ce a fost înjunghiat la o conferinţă în statul New York

spot_img

Salman Rushdie, autorul cărţii ”Versetele satanice” şi ţinta unei fatwa din partea Iranului timp de peste 30 de ani, a fost conectat la un ventilator după ce a fost înjunghiat în gât şi în abdomen, vineri, în statul New York, de un bărbat care a fost arestat, relatează AFP.

”Veştile nu sunt bune”, a declarat vineri seară Andrew Wylie, agentul scriitorului britanic în vârstă de 75 de ani, pentru The New York Times.

Salman îşi va pierde probabil un ochi, nervii de la braţ i-au fost secţionaţi şi a fost înjunghiat în zona ficatului”, a mai spus Wylie.

Imediat după atacul comis în cursul dimineţii pe scena unui centru cultural din Chautauqua, în nordul statului New York, Salman Rushdie a fost transportat cu elicopterul la cel mai apropiat spital, unde a fost operat de urgenţă, a declarat poliţia statului New York.

Cu puţin timp înainte de ora 11:00, ”un suspect s-a repezit pe scenă şi i-a atacat pe Salman Rushdie şi pe intervievator”, ”înjunghiindu-l pe scriitor în gât și în abdomen”, a mai anunţat poliţia.

Agresorul a fost imediat arestat şi plasat în detenţie, un ofițer spunând că bărbatul se numeşte Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, din statul New Jersey.

Salman Rushdie, născut în 1947 la Bombay, a fost crescut de o familie bogată, progresistă şi cultă de intelectuali musulmani nepracticanţi. După ce a scris  „Versetele satanice”, a înflăcărat o parte din lumea musulmană, ceea ce l-a determinat pe ayatollahul iranian Rouhollah Khomeini să emită o „fatwa” în 1989, prin care cerea asasinarea sa. Rushdie a fost obligat să trăiască ascuns şi sub protecţia poliţiei, mutându-se din ascunzătoare în ascunzătoare.