17.4 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 20:55
No menu items!

Scriitorul Gabriel Garcia Marquez a fost externat, dar starea lui rămâne „fragilă”

spot_img

 Gabriel Garcia Marquez

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură Gabriel Garcia Marquez, în vârstă de 87 de ani, care a fost spitalizat în Mexic, pe 31 martie, din cauza unei infecţii pulmonare şi urinare, a ieșit marți din spitalul unde a stat opt zile, dar starea lui rămâne „fragilă”, potrivit instituției medicale aflate în Ciudad de Mexico, citată de AFP.

 „Scriitorul Gabriel Garcia Marquez a fost externat astăzi (marți). Starea sa rămâne fragilă din cauza vârstei înaintate. El își va continua convalescența la domiciliu”, a declarat presei Jaqueline Pineda, șefa serviciului de relații publice al prestigiosului Institut național de științe medicale și nutriție Salvador Zubiran din capitala Mexicului.

Ultima apariţie publică a lui Gabriel Garcia Marquez a avut loc pe 6 martie, când scriitorul a apărut la poarta reşedinţei sale din Ciudad de Mexico, unde locuieşte de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnaliştii veniţi în vizită cu ocazia aniversării sale.

El a apărut zâmbitor, a primit cadouri și s-a lăsat fotografiat, fără să facă declarații presei.

În ultimii ani, Gabriel Garcia Marquez şi-a redus apariţiile şi declaraţiile în mass-media din cauza sănătăţii sale precare.

În 2012, fratele scriitorului, Jaime Garcia Marquez, spunea că acesta suferă de demenţă, informaţia nefiind confirmată oficial. De asemenea, în 1999, scriitorul a fost diagnosticat cu cancer limfatic.

Ultima sa carte, „Povestea târfelor mele triste”, a apărut în 2004, tradusă un an mai târziu în limba română.

C.A.