3.1 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 6:36
No menu items!

Scorul domeniilor pe care s-au înțeles PSD și PNL este 5-4. Neînțelegerile vor fi decise politic, cu ajutorul lui Klaus Iohannis

spot_img

După toate negocierile de până acum, PNL și PSD s-au înțeles pe cinci domenii importante, dar au opinii diferite pe alte 4. Pentru acestea din urmă, vor exista decizii politice, mediate de șeful statului, care va propune și premierul.

Fondurile Europene, MAI, MAE, MApN și Sănătatea sunt ministerele pentru care PNL și PSD s-au pus de acord pe măsurile tredcute în programul de guvernare. 

În schimb, la Muncă, Agricultură, Finanțe și Justiție, ultimele două fiind și ministerele avizatoare care trebuie împărțite 1-1, echipele de negociere s-au blocat. Cele mai mari divergențe sunt la capitolul social, în privinţa majorărilor de venituri, introducerea de noi taxe, dar şi a pensiilor și alocațiilor, pentru care PSD cere un procent mare de majorare.

Neînțelegeri au fost și în privinţa modului în care va fi ales premierul acestei alianţe politice, prin rotație sau nu, de la ce partid va fi primul desemnat. Aici se așteaptă o decizie finală de la Klaus Iohannis, care va desemna premierul acestei noi coaliții.

Toate aceste divergenţe vor intra în analiza echipelor de negociere politică, astfel că se vor lua decizii strict politice, de către liderii formațiunilor.

PSD și PNL și-au propus să finalizeze, vineri, programul de guvernare, pentru a intra, în weekend, la dezbaterea acestuia în forurile interne ale partidelor. Cel mai probabil de luni pot fi programate consultările la Cotroceni și în cursul săptămânii viitoare, votul de învestitură în Parlament.

Marilena Nedelcu