1.4 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 13:00
No menu items!

Şcolile din Bucureşti şi câteva judeţe, închise. Drumuri blocate, trenuri anulate, oameni înzăpeziţi. Ce măsuri a luat Comandamentul de iarnă. UPDATE

spot_img

Autostrada A2 Bucureşti-Feteşti şi 13 drumuri naţionale din 4 judeţe au fost închise. 20 de trenuri au fost anulate, până la ora prânzului. Zeci de localităţi au rămas fără curent electric, iar cursurile din şcolile bucureştene, din judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău şi Giurgiu au fost suspendate luni.

UPDATE ORA 14.30.

Colegiile prefecturale din municipiul București și județele Ilfov, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Buzău și Tulcea au decis suspendarea cursurilor din toate unitățile de învățământ de pe raza județelor, iar la Brăila autoritățile au hotărât suspendarea orelor în mediul rural și în orașele Făurei, Ianca și Însurăței.

CNADNR anunţă, de asemenea, că numărul drumurilor închise a ajuns la 21, plus Autostrada A2. Astfel, pe DN 22, zona 2 Cantoane, limita județelor Tulcea — Constanța și pe DN 22A, între localitățile Topolog — Saraiu s-a închis circulaţia pentru toate maşinile. Pe DN 4, între Frumușani — Oltenița, dar și pe sectoarele de drum DN 21, între localitățile Slobozia — Călărași, DN 21A, între localitățile Brăganu — Slobozia, pe DN 3, între localitățile Ștefănești — Chiciu, și DN 3A, între Lehliu și Fetești nu se circulă. De asemenea, a fost închis circulației rutiere DN 2, între municipiul Buzău — Rm. Sărat și între municipiul Rm. Sărat — limita județului Vrancea. Traficul rutier a fost închis duminică și pe DN 2C, între localitățile Tovărășia — Amara și DN 2A, între localitățile Malu — Slobozia, dar și pe DN 22, între Grădiștea — Brăila.

 

Ministrul Transporturilor a cerut închiderea tuturor drumurilor cu vizibilitate redusă, cele închise deja fiind Autostrada A2, sectorul Bucureşti – Feteşti, drumurile naţionale DN 2, DN 2C, DN 2B, DN 22 – din judeţul Buzău, DN 5B – în Giurgiu dar şi alte 12 drumuri judeţene din judeţ, DN 23B, DN 2M – în Vrancea şi DN 41 în judeţul Călăraşi. Închise sunt şi DN 5B, între Giurgiu şi Ghimpaţi, DN 22, între Râmnicu Sărat şi limita judeţului Brăila cu Buzău, DN 23B, între Măicăneşti şi Ciorăşti şi DN 2N, între localităţile Bogza şi Dumbrăveni, DN 2C, între Costeşti şi limita judeţului Ialomiţa cu Buzău, DN 41, între Chirnogi şi Căscioarele, DN 2B, între municipiul Buzău şi limita cu judeţului Brăila (Vizireni), DN 22, între Grădiştea şi Brăila, DN 2C, între Tovărăşia şi Amara, şi DN 2A, între Malu şi Slobozia.

De asemenea, CNADNR a anunţat că, între orele 09.00 şi 20.00, pe DN 73, între localităţile Valea Mare Pravăţ şi Fundata, circulaţia rutieră este restricţionată pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, din cauza viscolului, care reduce vizibilitatea, dar şi pentru îndepărtarea zăpezii de pe drum. Şoferii sunt sfătuiţi să se informeze despre drumurile pe care urmează să circule, la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă – 021/9360 şi Tel Verde 0800.80.9360. De asemenea, pot fi obţinute informaţii şi de pe pagina web www.cnadnr.ro.

Peste 10.000 de persoane din şapte localităţi din judeţul Dolj nu au curent electric, din cauza ninsorii şi a viscolului, mai multe echipaje ale CEZ Distribuţie intervenind pentru remedierea unei avarii apărute la reţeaua electricităţii. Astfel, sunt afectate persoanele din localităţile Rast, Dăbuleni, Călăraşi, Măceşu de Sus, Preajba de Pădure, Brabova sat Veleni şi Botoşesti Paia.Giurgiu: 18 persoane din mai multe maşini rămase blocate în zăpadă, salvate de pompieri

Un număr de 18 persoane din mai multe maşini rămase blocate în zăpadă, în ultimele ore, pe drumuri din judeţul Giurgiu, au fost salvate de pompieri, în timp ce alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă total sau parţial în 14 localităţi, inclusiv în municipiul Giurgiu.

Şi în judeţul Călăraşi sunt închise, duminică, trei drumuri naţionale: pe DN 41 – Chirnogi – Căscioarele, pe DN 3 Fundulea – Brăneşti şi pe DN 4 Frumuşani – Bucureşti. În judeţul Prahova peste 9.100 de familii din mai multe localităţi nu au curent electric, din cauza avariilor produse de viscol şi de copacii care s-au rupt sub greutatea zăpezii şi au căzut peste liniile de alimentare cu electricitate. Cea mai afectată zonă a judeţului este cea de sud, printre localităţile nealimentate cu electricitate numărându-se Puchenii Mari, Puchenii Moşneni, Ologeni, Pietroşani, Filipeştii de Pădure. De asemenea, alţi patru copaci au căzut peste autoturisme în municipiul Ploieşti. Din cauza viscolului, în localitatea Cheia un utilaj de deszăpezire a ieşit în afara şoselei. În urma accidentului două persoane au fost rănite, fiind preluate de ambulanţe şi duse la spital.

Două drumuri naţionale – DN 23B şi DN 2N – şi două drumuri judeţene din Vrancea sunt închise circulaţiei, duminică dimineaţă, din cauza viscolului, mai multe maşini în care se află 15 persoane rămânând blocate în zăpadă. La primele ore ale dimineţii, o ambulanţă care trebuia să ajungă la un copil de un an care avea febră a rămas înzăpezită în localitatea Obrejiţa, fiind nevoie de intervenţia unui autogreder, care a însoţit autosanitara până la destinaţie. Copilul a fost preluat de medici şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Focşani. În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, un taximetru în care se aflau cinci persoane a rămas blocat în zăpadă pe drumul spre localitatea Coroteni. În zonă a ajuns o volă de la Serviciul de Voluntari ISU Vrancea şi a reuşit să scoată autoturismul din zăpadă. O altă intervenţie a avut loc în Sihlea, unde un autoturism în care se afla o persoană a rămas înzăpezit, după ce şoferul maşinii a derapat şi a ieşit în afara şoselei.

În judeţul Vrancea, continuă să ningă viscolit, cel mai mare strat de zăpadă – de 12 centimetri – fiind în localitatea Martineşti.

Pompierii din Buzău au intervenit, duminică dimineaţă, pentru preluarea şi transportarea la spital a unei femei însărcinate, precum şi pentru deblocarea din zăpadă a două maşini în care se aflau şapte persoane, în timp ce 14 localităţi sunt nealimentate cu energie electrică, din cauza viscolului. Astfel, este vorba despre Săgeata, Robeasca, Pietroasele, Merei, Breaza, Scutelnici, Glodeanu Siliştea, Brădeanu (parţial), Săhăteni, Năieni, Luciu, Largu, Cilibia şi C.A. Rosetti. Totodată, patru drumuri naţionale – DN 2B, DN 2, DN 2C şi DN 22 – sunt închise circulaţiei, din cauza zăpezii şi a viscolului.

CFR Călători: Zeci de trenuri anulate din cauza ninsorii şi a viscolului

Peste 20 de trenuri de călători sunt anulate, duminică, pe rute spre şi dinspre Bucureşti, Constanţa, Feteşti, Slobozia, Călăraşi, Buzău, Tulcea, Medgidia, Alexandria şi Roşiori, iar trenurile care circulă în sudul şi estul ajung la destinaţii cu întârzieri care depăşesc, în unele cazuri, două ore. Potrivit companiei CFR Călători, circulaţia feroviară se desfăşoară în condiţii de iarnă, pe fondul viscolului şi ninsorilor din sudul şi estul ţării, în aceste zone fiind pregatite locomotive de rezervă şi echipaje suplimentare de intervenţie.

Din cauza viscolului şi ninsorii, 21 de trenuri de călători au fost anulate, pasagerii urmând să fie preluaţi de alte trenuri. Astfel, au fost anulate trenurile: IR 1581 Bucureşti Nord (plecare ora 07.31) – Constanţa, IR 1580 Constanţa (plecare ora 08.40) – Bucureşti Nord, IR 1582 Constanţa (plecare ora 13.00) – Bucureşti Nord, IR 1585 Bucureşti Nord (plecare ora 14.00) – Constanţa, IR 1588 Constanţa (plecare ora 18.50) – Bucureşti Nord, R 8011 Bucureşti Obor – Feteşti (circulă suplimentar un tren Bucureşti Obor – Feteşti, cu plecare din Bucureşti Obor, ora 10.00), R 8012 şi R 8014 Feteşti – Bucureşti Obor, R 8580 şi R 8581 Ciulniţa – Slobozia Veche şi retur, R 8443 şi R 8592 Ciulniţa – Călăraşi Sud şi retur, R 8002 şi R 8001 Bucureşti Obor – Constanţa şi retur, R 9362 Alexandria – Roşiori Nord, R 8201 şi R 8202 Buzău – Constanţa şi retur, R 8653 Medgidia – Tulcea Oraş, R 8654 Tulcea Oraş – Medgidia, R 8121 Bucureşti Nord – Slobozia Veche şi R 8124 Slobozia Veche – Bucureşti.

De asemenea, trenurile spre şi dinspre sudul şi estul ţării înregistrează întârzieri la sosirea şi plecarea din gări. În situaţia apariţiei unor defecţiuni la instalaţia electrică sau de încalzire, personalul de tren va redistribui călătorii, în măsura posibilităţilor, în alte vagoane şi le va acorda asistenţa necesară. Călătorii se pot informa, cu privire la ora de sosire sau de plecare a trenurilor, la numerele de telefon de la staţiile CFR, care sunt publicate pe www.cfrcalatori.ro. Pasagerii pot primi, la cerere, contravaloarea biletelor pentru eventuale parcursuri neefectuate, conform Regulamentului de transport pe calea ferată.

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a cerut Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, să fie închise toate drumurile cu vizibilitate redusă din cauza viscolului şi ninsorii, iar celor de la CFR Călători să anuleze trenuri, dacă situaţia o impune.

În Comandamentul de Iarnă de la Ministerul Transporturilor, ministrul a cerut ca pe drumurile fără vizibilitate să fie restricţionată circulaţia. De asemenea, reprezentanţilor CFR Călători le-a solicitat să verifice fiecare tren înainte de plecare, pentru a se asigura că instalaţia de climatizare funcţionează, iar dacă situaţia din teren o impune, să anuleze trenurile care ar putea avea probleme.

Începând de la ora 06.15, CNADNR şi Poliţia Rutieră au dispus închiderea circulaţiei pe Autostrada A2, între Bucureşti şi Feteşti, unde vizibilitatea era sub 25 de metri.

Sub avertizare cod galben sunt judeţele Vaslui, Bacău, Covasna, Braşov, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Olt, Dolj, Giurgiu şi Mehedinţi.

Tot în urma viscolului, reprezentanţii inspectoratelor şcolare au anunţat că vor suspenda cursurile la şcolile şi grădiniţele din Bucureşti, Ilfov, Ialomiţa, Buzău, Călăraşi şi Giurgiu. În funcţie de evoluţia vremii, se vor anunţa tot în cursul zilei de duminică alte judeţe sau localităţi în care se vor lua aceste măsuri, pentru ziua de luni.

Al. Maghiar