2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 7:17
No menu items!

Scoaterea din competenţa DNA a cercetării abuzurilor cu prejudiciu sub 1 milion de euro, promulgată

spot_img

basescu

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat miercuri legea de aprobare a unei OUG care stabileşte că DNA este competentă să efectueze urmărirea penală dacă s-a cauzat o pagubă materială mai mare decât echivalentul în lei a un milion de euro, în cazul unor infracţiuni de abuz în serviciu.

Potrivit Preşedinţiei, şeful statului a semnat miercuri decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 63/2013 pentru modificarea Art. 13 alin. (1 indice 2) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 63/2013 pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă 43/2002 privind DNA a fost adoptat de Senat în octombrie.

Ordonanţa de urgenţă 63/2013 prevede că Direcţia Naţională Anticorupţie este competentă să efectueze urmărirea penală dacă s-a cauzat o pagubă materială mai mare decât echivalentul în lei a un milion de euro, în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu, prevăzute de articolele 246, 247, 248 şi 248 indice 1 din Codul penal.

Proiectul de aprobare a ordonanţei a fost adoptat, în 18 septembrie, şi de Camera Deputaţilor.

OUG 63/2013 care modifică articolul 13 alineatul 1 indice 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 43/2002 privind DNA a intrat în vigoare din 26 iunie, când a fost publicată în Monitorul Oficial.

Astfel, în urma modificărilor aduse OUG 43/2002, DNA are în competenţă doar infracţiunile de abuz în serviciu cu prejudiciu mai mare de un milion de euro, cauzele de evaziune fiscală, înşelăciune şi de fraudă vamală cu acelaşi nivel al daunelor revenind DNA doar dacă au legătură cu fapte de corupţie.

În caz contrar, cazurile de evaziune, înşelăciune şi infracţiunile vamale cu pagube ce depăşesc echivalentul în lei al sumei de un milion de euro vor trece în competenţa parchetelor.

“Cauzele înregistrate la DNA anterior intrării în vigoare a ordonanţei se soluţionează de către această structură specializată”, precizează actul normativ.

Lucian Mera