3 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 2:39
No menu items!

Scoția a RESPINS proclamarea independenței – UPDATE

spot_img

Pentru independență au votat 1.176.952 de persoane. Împotriva independenței s-au pronunțat la referendum 1. 397.077 de electori scoțieni

scotia - independenta

Peste 60% dintre scoțieni au respins independența Scoției la referendumul pe această temă, relatează BBC și Reuters.

Pentru victoria finală a victoriei adversarilor independenței mai sunt necesare 425.803 de voturi, conform mass-media britanice.

Un referendum a avut loc joi în Scoția, la care electoratul a fost chemat să răspundă dacă sunt de acord ca Scoția să devină o țară independentă.

După numărarea voturilor în 26 din cele 32 de circumscripții, pentru independență au votat 1.176.952 de persoane. Împotriva independenței s-au pronunțat la referendum, conform numărătorii, 1. 397.077 de electori scoțieni.

UPDATE – Liderul susținătorilor desprinderii de Regatul Unit recunoaște înfrângerea taberei sale

Liderul susținătorilor ieșirii Scoției din Regatul Unit, Alex Salmond, a recunoscut vineri înfrângerea taberei sale la referendumul privind independența, relatează AFP și Reuters.

Scoția a decis, cu majoritate, să nu devină o țară independentă în acest moment. Accept verdictul de la urne și fac apel la toți scoțienii să facă la fel și să accepte decizia populației

Alex Salmond,

Liderul susținătorilor ieșirii Scoției din Regatul Unit

Liderii principalilor trei partide din Marea Britanie, șocați de avansul taberei în favoarea independenței în ultimele săptămâni, le-au promis scoțienilor mai multe puteri dacă vor rămâne în Regat.

Alex Salmond a afirmat astfel că Scoția se așteaptă ca Londra să-și onoreze rapid promisiunile.

Omniprezent pe teren, în presă, la reuniuni, pe rețelele de socializare, Alex Salmond, în vârstă de 59 de ani, s-a luptat până în ultimul minut în încercarea de a obține o victorie a taberei sale la referendum.

UPDATE – Numărul doi al taberei în favoarea separării își exprimă dezamăgirea în legătură cu rezultatele votului

“Se pare că nu vom obține DA-ul la care am sperat”, a declarat vineri dimineață pentru BBC vicepremierul scoțian și numărul doi al Partidului Național Scoțian, Nicola Sturgeon, informează AFP.

‘Este o adevărată dezamăgire faptul că am eșuat la limită în a obține votul DA’ victorios la referendum, a adăugat ea.

UPDATE  – David Cameron și-a exprimat satisfacția pentru uniunea celor ‘patru națiuni’

Premierul britanic David Cameron și-a exprimat vineri satisfacția pentru decizia poporului scoțian de a menține unite cele ‘patru națiuni’, după ce scoțienii au votat în proporție de circa 55% împotriva desprinderii Scoției de Regatul Unit la referendumul de joi, informează EFE.

Într-o declarație făcută în fața reședinței sale oficiale de pe Downing Street, Cameron a spus că „rezultatul a fost clar” și este „o ocazie” de a schimba forma în care este guvernată țara.

Totodată, Cameron a spus, potrivit AFP, că a sosit timpul ca Regatul Unit să strângă rândurile și să meargă înainte, apreciind totodată că, la capătul referendumului de joi, problema independenței Scoției a fost soluționată „pentru o generație”.

Mi s-ar fi rupt inima să văd că Regatul nostru Unit s-a sfârșit

David Cameron,

premierul Marii Britanii

El și-a explicat totodată decizia de a permite organizarea referendumului, spunând că „este corect să iei decizii importante, nu să le eviți”, potrivit DPA

El a promis totodată, conform Reuters, să acorde puteri sporite Angliei, Țării Galilor și Irlandei de Nord, și ca proiectul de lege prin care Scoția va primi noi puteri să fie publicat în ianuarie 2015. În plus, Cameron și-a exprimat dorința de a avea un acord constituțional ‘echilibrat’ pentru întregul Regat Unit, după referendumul din Scoția.

C.A.