18.9 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 1:23
No menu items!

Schimbări legate de mașinile abandonate. Românii vor putea face și sesizări online 

spot_img

Românii vor putea face sesizări online privind maşinile abandonate pe spaţiul public. Parlamentul a aprobat modificarea şi completarea Legii nr.421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe domeniul public sau privat al statului.

Prin proiectul de HG, care mai trebuie doar publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica, este vizată înlocuirea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale.

Sesizările cu privire la un vehicul abandonat pe spațiul public se vor putea face și prin e-mail sau, acolo unde e posibil, printr-un formular online. În afara utilizării unor mijloace electronice, sesizările scrise se vor putea transmite fie primarului, fie polițiștilor din localitate (zonă) și prin serviciul poștal sau de curierat.

Totodată, așa cum se întâmplă și în prezent, sesizările se vor putea face și verbal la sediul autorităților amintite.

De asemenea, în legătură cu procesul-verbal de constatare ce trebuie completat la identificarea unui vehicul părăsit, în proiect este prevăzută semnarea acestuia doar de către un martor, alternativ cu efectuarea de planșe foto din care să rezulte situația vehiculului, și care cuprind, în mod obligatoriu data și ora efectuării.

Proiectul normelor metodologice prevede în continuare atribuția primarilor și a conducătorilor secțiilor de poliție de a încheia protocoale pentru stabilirea modalităților concrete de colaborare pentru aplicarea legislației privind mașinile abandonate pe domeniul public, potrivit avocatnet.ro.

În proiect este preluată din normele actuale (HG 156/2003), ca atare, competența primarilor de a asigura identificarea și amenajarea unor locuri destinate depozitarii vehiculelor fără stăpân, a vehiculelor abandonate, precum și a bunurilor aflate în interiorul acestora.

În plus, pentru că, potrivit regulilor momentului, vehiculele declarate de autoritățile administrației publice locale fără stăpân sau abandonate sunt radiate din evidențe, proiectul stabilește că primarul va fi cel care va transmite către autoritatea care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea o copie a dispoziției prin care vehiculul a fost declarat astfel.

Potrivit legislației, după ce sunt ridicate de autorități, mașinile abandonate sunt vândute sau scoase din circulație și casate. Din 2020, cei care-și abandonează mașinile riscă să rămână fără ele după numai șase luni, nu după un an, așa cum era înainte.

                                                                                                                   Adina Silav