17.6 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 14:03

Schimbări la acordarea concediilor medicale și plata indemnizațiilor. Amenzi mărite pentru angajați, angajatori și medicii curanți

spot_img

Schimbări importante la acordarea concediilor medicale și plata indemnizațiilor, precum și amenzi mărite pentru angajați, angajatori și medici curanți, sunt prevăzute într-o Ordonanță de Urgență, adoptată de Guvern.

Andrei Gheorghe, președintele CNAS, a anunțat miercuri că Guvernul a adoptat OUG, care prevede o serie de modificări în privința asigurărilor de sănătate.

Astfel, se introduc o serie de sancțiuni pentru persoanele care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, care în aceeaşi perioadă în care la unul dintre angajatori prezinta certificat/certificate de concediu medical, la celălalt/ceilalţi angajatori, îşi desfăşoară activitatea curentă. Această faptă va fi considerată contravenție și persoanele în cauză vor fi sancționate cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, precum şi neplata/recuperarea indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate.

OUG reglementează și modificarea cuantumului amenzilor prevăzute în prezent prin majorarea acestora cu 1.000 lei, după cum urmează:

– cele cuprinse între 2.500 lei şi 5.000 lei, se majorează de la 3.500 lei la 6.000 lei în cazurile în care angajatorii nu pun la dispoziţia organelor de control ale caselor de asigurări de sănătate documentele justificative şi actele de evidenţă necesare în vederea verificării modului de determinare a indemnizaţiilor suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, nu plătesc indemnizaţiile în termenul legal, refuz nejustificat de plată a indemnizaţiilor şi/sau calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor,  nu gestionează numărul de zile de concediu medical pe fiecare asigurat şi pe fiecare afecţiune;

– cele cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 lei, se majorează de la 6.000 la 11.000 lei, în cazul eliberării certificatelor de concediu medical de către medicii prescriptori, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Totodată, sunt prevăzute măsuri care vin în sprijinul persoanelor asigurate aflate în incapacitate temporară de muncă, în sensul că se introduc prevederi pentru evaluarea stării de sănătate și pentru monitorizarea evoluţiei bolii, în etape de scurtă durată și succesive, în vederea recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate şi reinserţia socio-profesională a acesteia. Se reglementează sancţiuni pentru medicii curanţi care nu întocmesc planul de urmărire a evoluţiei bolii, la momentul eliberării certificatelor de concediu medical, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

De asemenea, se reglementează unele măsuri care să conducă la echilibrarea între veniturile alocate bugetului FNUASS şi costurile reale suportate de fond pentru plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, în sensul că baza maximă de calcul lunară al indemnizaţiilor de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care nu realizează venituri din salarii, şi care se asigură opţional pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 3 salarii minime brute pe ţară lunar.

Modificările includ și asigurarea unui acces mai facil la certificate de concediu medical în situația în care se impune izolarea persoanelor asigurate, prin eliminarea obligației acestora de a prezenta adeverinţa de la plătitorii de indemnizaţii. Iar, persoanele care se deplaseaza în interes personal în zone cu risc epidemiologic și intră în concediu de carantina vor beneficia de concediu de 5 zile fața de 14 zile cât este în prezent.