24.3 C
București
sâmbătă, 12 iunie 2021 - 14:35

Schimbări importante legate de analizele gratuite. Persoanele de peste 40 de ani le vor putea face şi la cabinetele care au rămas fără fonduri

spot_img

De la 1 iulie, persoanele asigurate cu vârste de peste 40 de ani vor putea face setul anual de analize decontate de Casa de Asigurări de Sănătate şi în afara plafonului, adică indiferent dacă laboratorul respectiv mai are sau nu fonduri.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunțat că pachetul de prevenție care va fi introdus cuprinde și o trimitere pentru analizele de sânge care se fac la laboratoare, în afara plafonului.

Și asta pentru că este știut faptul că în cel mult prima săptămână a fiecărei luni, plafonul pentru analize gratuite se termină, de obicei, la laboratoarele de analize, astfel că marea majoritate a populației este nevoită fie să aștepte începutul lunii următoare, când se alocă din nou fonduri, fie să își efectueze analizele contra cost.

Tot pentru un acces mai ușor la investigațiile de bază, 3.000 de cabinete ale medicilor de familie vor fi dotate cu echipamente din fonduri PNRR, a mai spus ministrul Sănătății.

„Am gândit această dotare cu investiții în aparatură de laborator care permite efectuarea analizelor la cabinetul medicului de familiei. Și vorbim din nou de analize de bază, nu de cele foarte sofisticate care trebuie în continuare să rămână apanajul asistenței medicale de specialitate, dar și în aparatură care poate să facă un diagnostic cardiologic, de exemplu, dacă ne referim la aparate de electrocardiografie sau aparate de ecografie”, a declarat Ioana Mihăilă la Aleph News.