3.7 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 22:30
No menu items!

Schimbarea legii energiei ar duce la pierderea unor investiții de 4 miliarde de euro

spot_img

Schimbarea legii energiei ar duce la pierderea unor investiții de 4 miliare de euro

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice (RPIA) susţin că, în cazul unei modificări a schemei de sprijin pentru producţia energiei regenerabile, investitorii nu vor mai aduce în ţară patru miliarde de euro.

“Sunt patru miliarde de euro care aşteaptă la graniţe să intre în proiecte în România. Probabil că nu vor mai intra. (…) Orice fel de schimbare va aduce instabilitate şi lipsă de competitivitate”, a afirmat joi Doru Voicu.preşedintele Consiliului de Administraţie al RPIA.

Constantin Niţă, ministru delegat pentru Energie, a declarat că Guvernul  intenționează să modifice legea privind acordarea de certificate verzi, justificând că industria românească nu poate fi distrusă de dragul celei regenerabile.

Investitorii în producţia de energie regenerabilă sunt atraşi de schema de sprijin, prin intermediul căreia companiile care produc energie din surse alternative primesc gratuit de la stat certificate verzi, al căror număr variază în funcţie de tehnologie.

Certificatele verzi se acordă pentru cantitatea de energie produsă. Legislaţia obligă furnizorii să cumpere aceste certificate de la producători, costul achiziţiei regăsindu-se în facturile finale la consumatori, conducând la majorarea preţului electricităţii.Pe de altă parte, costul tehnologiilor pentru producţia energiei alternative a scăzut.

În România funcţionează centrale eoliene de 1.600 MW, unităţi fotovoltaice de 50 MW, centrale pe biomasă de 44 MW şi microhidrocentrale, cu puteri sub 10 MW, de 453 MW. Aceste instalaţii reprezintă mai mult de 10% din capacitatea de producţie a energiei la nivel naţional.

C.I.