19 C
București
marți, 18 mai 2021 - 21:18

Schimbare de acuzații în cazul torționarului Alexandru Vișinescu

spot_img

Visinescu_SZ

Torţionarul Alexandru Vişinescu a venit, miercuri, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă schimbarea acuzaţiilor care i se aduc potrivit noului Cod Penal. Astfel, Vișinescu nu mai poate fi acuzat de genocid, ci va fi urmărit penal pentru crime împotriva umanităţii. Pentru această nouă infracțiune, în noul Cod Penal, magistrații pot aplica și detențiunea pe viață, ca și în cazul genocidului.

Avocatul lui Alexandru Vişinescu a declarat, la ieșirea de la audieri, că Vișinescu se consideră nevinovat, așa că și-a menținut declarațiile anterioare.
Dosarul torționarului Vișinescu a fost deschis după o plângere a Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, care a adus probe și înscrisuri conform cărora, în perioada 1956-1963, când a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu i-a supus pe deţinuţii politici la rele tratamente, bătăi şi alte violenţe, i-a lipsit de hrană, medicamente şi asistenţă medicală.
Pe 3 septembrie 2013, Alexandru Vişinescu a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte, pentru săvârşirea infracţiunii de genocid.
Pe 9 septembrie, Tiberiu Niţu, procurorul general al României, a declarat că nu se pune problema prescrierii faptelor de care este acuzat torţionarul Alexandru Vişinescu. Niţu a arătat că dacă ar fi existat această situaţie, nu s-ar fi ajuns la măsura începerii urmăririi penale.
S.M.