7.8 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 23:03

Schimb de focuri la graniță, între armatele sud și nord coreene, la o zi după reapariția liderului Kim Jong Un

spot_img

Armata din Coreea de Sud a declarat că trupele sale au schimbat foc cu Coreea de Nord de-a lungul graniței lor terestre, transmite Al Jazeera. Șefii Statului Major din Seul au declarat că trupele nord-coreene au tras mai multe gloanțe la un post de gardă sud-coreean în interiorul graniței puternic fortificate dintre cele două țări, duminică, la 7:41 am.

Coreea de Sud a tras două runde ca răspuns după ce a emis o tragere de avertisment, a declarat armata într-un comunicat, adăugând că nu a suferit victime.

“Facem acțiuni prin intermediul liniilor de comunicare inter-coreene pentru a înțelege situația detaliată și pentru a preveni eventualele incidente. Și menținem, de asemenea, o postură de pregătire necesară“, a spus acesta.

Schimbul de foc de duminică a avut loc la o zi după ce Coreea de Nord a raportat prima apariție publică a liderului său, Kim Jong Un, în aproximativ 20 de zile, pe fondul unor speculații intense despre sănătatea sa.

Mass-media oficială din Coreea de Nord a publicat sâmbătă fotografii și un raport potrivit căruia Kim a participat la deschiderea unei fabrici de îngrășăminte, primul raport al apariției sale începând cu 11 aprilie.

Cele două state împart 248 de kilometri de graniță , lungime de 4 kilometri (154 mile-lungime, 2,5 km), denumită Zona demilitarizată, creată inițial ca un tampon.

Dar spre deosebire de numele său, Zona demilitarizatp este cea mai puternic fortificată din lume. Se estimează că 2 milioane de mine sunt aruncate în interiorul și în apropierea zonei demilitarizate, care este, de asemenea, păzită de garduri de sârmă ghimpată, capcane de tancuri și trupe de luptă din ambele părți.

La sfârșitul anului 2018, cele două state au început să demonteze o parte din posturile lor de gardă din prima linie și să elimine minele din Dzona demilitarizată ca parte a demersurilor pentru reducerea tensiunilor.

Dar eforturile s-au oprit pe fondul unui blocaj în negocierile nucleare dintre Kim și președintele Donald Trump menite să convingă Coreea de Nord să renunțe la arsenalul său în schimbul ridicării sancțiunilor economice.

Sursa foto: https://www.aljazeera.com